OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Jeg har over en periode på ca 5 år haft en konstant "betændelsestilstand" i begge mine øjne. Jeg kan dagligt fjerne lange elastiske, hvide tråde fra mine øjne. Herudover har min optiker (i forbindelse med linsekontrol) gjort opmærksom på, at der bag iris er en del røde blodlegemer. Hun var meget forundret over disse blodlegemer, og mente at de ikke skulle være der, og at det skulle kontrolleres af en øjenlæge. Jeg har nu været hos fire forskellige øjenlæger, men har stadig ikke fået svar på hvad de røde blodlegemer betyder for mit syn, og om der evt er en fare forbundet hermed?
Med venlig hilsen en spørger
Kære Spørger
Røde blodlemer bag regnbuehinden er jo ensbetydende med en blødning i øjets glaslegeme, hvilket er meget sjældent, hvis man ikke har sukkersyge eller sjældne karmisdannelser. Jeg tror, det drejer sig om løsrevne pigmentkorn fra din regnbuehinde, hvilket er helt betydningsløst, men ses hyppigere hos nærsynede, hvilket jeg vil gætte på, du er som kontaktlinsebruger. De hvide tråde på forsiden af øjet skyldes øget slimproduktion, og her synes jeg at din kontaktlinser bør være den først mistænkte årsag; en linsepause på tre uger skulle være nok til at afklare dette, men gør det i samråd med og kontrol af din øjenlæge. En bakterie eller virus synes højst usandsynlig over så mange år uden ændring.
Du skal være varsom med, hvad du drypper i øjnene, da langvarigt brug af snart alle alle typer øjendråber/rensevæsker kan give slimhindeproblemer, hvis de indeholder konserveringsmidler. Jeg vil som en start råde dig til højst at bruge lidt fysiologsik saltvand (kan købes på flaske eller i MINIMS, som er små flakoner, der ikke indeholder konserveringsmiddel) som skyllevæske om morgenen, og så lade dig vejlede af symptomerne og din øjenlæges vurdering. Ophør eller skift af linsetype kan blive den bedst løsning på længere sigt.
Med venlig hilsen
Erik Krogh, overlæge, dr. med.
Sidst opdateret: 09.01.2009