Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvorfor må man ikke dyrke sex så længe man vaccineres mod livmoderhalskræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg går og undrer mig virkelig meget over alt det der bliver sagt, omkring den vaccination mod Livsmoderhals kræft. Det bliver tit nævnt også af lægen der udfører denne vaccination, at man ikke må dyrke sex så længe den foretages. Hvorfor må man egentlig ikke det? Har det noget at gøre med at, hvis der kommer sæd op i hende vil det forstyre vaccinationen? For så burde et kondom jo kunne bruges? Tænkte lidt på hvis man har kondom på ville det jo reelt være det samme som at hun bruger en tampon lige bortset fra længden som ikke burde ændre på noget? Har jeg en helt forkert måde at se det på? Det er fordi hende jeg kender som er i gang med den nu. Hun startede lidt før uge 42 og har fået en vaccination nu og mangler 2 mere. Af hvad hun har fået af vide er hun først færdig med den til juni og ikke må have noget sex før. Det kan jeg bare ikke lige helt forstå hvordan det kan vare så lang tid. Håber du kan svare mig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Meningen med vaccinen livmoderhalskræft hos kvinder, er at give ca. den 75% beskyttelse mod nogle af disse former for såkaldte papillooma-virus der forårsage denne sygdom, og iøvrigt også kondylomer hos både mænd og kvinder. Papilloma virus smitter (bl.a.) gennem sex. Det er derfor indlysende at vaccinen helst skal gives før kvinder bliver sexuelt aktiv.For at beskytte bedst muligt skal alle tre doser af vaccinen gives inden kvinden udsættes for mulig seksuel smitte. Brug af kondom kan, hvis det bliver brugt rigtigt under hele samlejet, beskytte mod overførsel af virus.

Med venlig hilsen

Søren Thybo

Speciallæge i topesygdomme

Sidst opdateret: 06.03.2009
Annonce