Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min mand har problemer med tænderne efter strålebehandling, hvilken hjælp kan han få?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver, fordi jeg har brug for noget vejledning ang. min mand. Han har haft kræft i halsen og fået stråler i området omkring kæben. Han har gået til kontrol i 5 år og alt er godt ingen kræft, så det er dejligt. Men hans store problem er hans tænder, de ryger ud, han har mistet sine kindtænder, og her i weekenden røg der en tand ved siden af fortænderne, så det har meget med livskvalitet at gøre både med hensyn til at spise og smile, maden skal helst være blød og fugtig, da han ikke har noget spyt mere, jeg håber at han kan få kunstige tænder men ved også, det har noget med tandkødet at gøre og med blodcirkulationen. Håber I ved, om der er noget nyt på market og evt. hvor man kan henvende sig.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ja, efter strålebehandling i hoved-, halsområdet følger uvægerligt større eller mindre problemer med tænderne, da spytproduktionen nedsættes, idet spytkirtelvævet ødelægges af strålerne. Nu kan jeg jo ikke vurdere, hvor slemt medtaget din mands tænder er som helhed. Under alle omstændigheder må han i første omgang få en vurdering hos egen tandlæge. Står nogle af din mands tænder til at redde, vil det jo være at foretrække. Og her skal jeg gøre opmærksom på reglerne i den seneste Sundhedslov pr. 1. januar 2007, regionstandplejen § 166, hvor bl.a. patienter, som har fået stårlebebahandling i hoved-, halsområdet, kan få tilskud til tandbehandling. Man skal henvende sig til sit regionsråd og få en særlig tilskudsbevilling. Behandlingsbehovet skal over for regionen dokumenteres via journaloptegnelser samt erklæring fra egen tandlæge om, at der er opstået særlige problemer i forbindelse med strålebehandlingen.

Hos strålebehandlede patienter skal dokumentationen desuden være i form af hospitalsjournaler, røntgenbilleder mv. fra behandlende onkologiske afdeling. Patientens dokumenterede egenbetaling til praktiserende tandlæge kan maksimalt udgøre kr. 1.560 (pr. 1. januar 2008) over en 12 måneders periode – regnet fra bevillingsansøgningen! ”Herefter betaler regionen den fremtidige patientandel for tandplejeydelser omfattet af regionens tilskudsbevilling. Påbegyndelse af særligt kostbare behandlinger kan ikke ske før regionsrådet har godkendt behandlingsforslaget, samt det af tandlægen afgivne behandlingstilbud”.

Er din mands tænder generelt i så dårlig forfatning, at de ikke står til at redde, er proteser jo den eneste løsning. Almindelige proteser, som hviler på gummerne, er ikke nogen god løsning, da der meget nemt kommer tryksår fra proteser på gummer, som har en dårlig blodforsyning efter strålebehandling. Her bør man indsætte implantater, som protesen så hviler på - i stedet for på gummerne. Hvem, der i givet fald kan indsætte implantater, må egen tandlæge henvise til. Med hensyn til din mands mundtørhedsgener kan jeg henvise til diverse kunstige spytprodukter og/eller mundplejeserier, som apotekerne forhandler. Den videnskabelige dokumentation for effekten af disse er ringe, så i sidste ende er det et spørgsmål om at prøve sig frem. Jeg håber, at mit svar kan hjælpe din mand videre.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce