Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Min datter på 5 ½ år masturberer, skal jeg være bekymret?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til dig, fordi jeg er bekymret for min datter på 5 ½ år. Hun har det sidste ½ år været noget anderledes, end hun plejer. Jeg synes, at hun hidtil har været en meget glad, positiv og harmonisk pige. Den sidste tid er hun begyndt at gnide sig på kanten af sofaen, lave stønnelyde i sengen, mens hun bevæger underlivet op og ned, samt en enkelt gang (mens jeg har set det) ligget med spredte ben og have hånden nede i undertrusserne og kæle for sig. En aften, vi havde en jævnaldrende dreng på besøg, observerede jeg, at hun lå oven på ham i sengen, begge med tøj på. Hun sagde til ham, at han bare skulle lade være med at gøre noget, mens hun bevægede underlivet frem og tilbage samt lod som om, de kyssede (altså bevægede hovedet fra side til side, uden at deres munde rørte hinanden).

Børnehavepædagogerne har haft fat i mig og min mand og fortalt, at hun meget nemt bliver ked af det nede i børnehaven, fordi hun stiller store krav til sig selv og er meget perfektionistisk, og når så hun laver et eller andet, der ikke lever op til hendes forventninger, bliver hun ked af det i stedet for at prøve igen. Samtidig siger de, at de flere gange har set hende gnide sig op ad puder eller hjørnet af et bord, og når de har konfronteret hende med det og sagt, at det er ok at gøre, men bare ikke i børnehaven, så holder hun op og laver noget andet. Bliver ikke flov eller forlegen eller noget. Hun er motorisk meget kvik. Hun går til springgymnastik og er super dygtig. Elsker at danse og høre musik. Kan bruge flere timer på at lege med barbie og bratz. Hygger sig med puzzlespil og huskespil og fungerer ellers alderssvarende. Har jeg grund til min bekymring for min datter? For det er jeg. Håber du kan hjælpe mig og evt. komme med nogle gode råd til, hvordan jeg (og min mand - selvfølgelig) skal håndtere det. Det skal lige siges, at de gange, vi har set hende gøre noget, der minder om en form for tilfredsstillelse, er vi ikke blevet sure på hende men blot sagt, at det ikke er noget man gør, når der er andre, og at det skal foregå på værelset, når hun er alene.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan godt forstå, at du er bekymret. Det lyder som om, din datter masturberer kraftigt. Næsten alle børn i førskolealderen masturberer og udforsker deres seksualitet. Det er normalt, men din datter gør dette langt mere udtalt, end de fleste børn gør. Der kan være mange forskellige årsager til, at hun måske masturberer mere end de fleste, og oftest er det helt uproblematisk, men det kan også skyldes, at hun har eller har haft nogle oplevelser, der gør, at hun enten tror, det skal være sådan eller føler en særlig tilfredsstillelse. Jeg vil derfor råde jer til at få hende undersøgt nærmere, f.eks på en børneafdeling med psykologer tilknyttet, hos en psykolog eller i en speciel rådgivning med disse problemer som særligt område. Din læge kan hjælpe dig.

Med venlig hilsen

Birgit Peitersen

Speciallæge i pædiatri .

Sidst opdateret: 09.12.2008
Annonce