Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Har jeg fået tinnitus pga af min mp3 afspiller?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har inden for de seneste måneder oplevet en forstærket susen for ørerne. Forstærket, idet jeg så længe jeg kan huske tilbage har oplevet en smule. Nu tales der så meget om de potentielt skadelige virkninger ved lytning på MP3-afspiller. Jeg lytter selv på min ipod 4-5 timer om ugen, typisk i forbindelse med løbeture (jeg træner meget). Jeg er, efter jeg har mærket problemer med susen for ørerne, blevet langt mere forsigtig med lydstyrken og lytter nu kun ved ½ styrke mod 3/4 tidligere. Hvor går grænsen egentlig for, hvor højt og hvor meget jeg kan høre på min ipod uden at lave yderligere ulykker?

Vi bliver jo konstant udsat for lyd rundt omkring os, så der må vel være et niveau (f.eks. halv lydstyrke), som jeg trygt kan lytte ved på en lang løbetur? Endvidere findes der et par forskellige typer høretelefoner, som jeg har nogle af. Jeg kan vælge mellem en udgave, der sidder løst inde i øret, hvor det kræver lidt højere lydstyrke at kunne høre ordentligt, modsat den udgave, der sidder som et par ørepropper i øret og lukker anden lyd ude, hvor man kan høre tydeligt ved lidt lavere lydstyrke. Hvad er sundest for ørerne? (Udover det oplagte svar at lade helt være med at benytte ipod'en - den er en stor motivation for mig, særligt om vinteren, når jeg bruger 1-1½ time af gangen på løbebånd/crosstrainer i et kedeligt fitnesscenter.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det du beskriver kan være tinnitus, som er en tilstand med varigt ændrede opfattelser af lyde. Den præcise årsag kendes ikke, men mange påvirkninger kan medføre tilstanden, herunder kraftig støjpåvirkning fra f.eks. en mp3-afspiller. Der er også visse typer af medicin der kan skade øret, herunder acetylsalicylsyre (kodimagnyl) og gigtpræperater, herunder Ipren som du angiver at spise. Der foreligger ikke eksakte videnskabelige målinger på hvor meget støj øret kan tåle i hvor lang tid uden at tage skade. Der er dog efterhånden et betydeligt erfaringsgrundlag som ligger til grund for nogle velfunderede anbefalinger. Lydniveauet opgøres i decibel, dB, og man ved fra arbejdspladsvuderinger at den højest tilladelige støjstyrke man bør udsættes for i 8 timer ad gangen er 85 dB. En mp3-afspiller som spiller på et pænt højt lydniveau tåler man faktisk kun i ca. 15 minutter ad gangen. Når du skal vælge dine ørepropper bør du faktisk gå uden om ørepropper og i stedet vælge et sæt hovedtelefoner idet de er mere skånsomme for øret. Men når det er sagt, så handler det nok mere om at få skruet ned for lydstyrken, og derefter er typen af ørepropper eller hovedtelefoner mindre vigtigt.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.02.2009
Annonce