Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan kan jeg forebygge øresten?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I 2005 fik jeg fra de ene øjeblik til det andet et svimmelanfald, hvor jeg derefter ikke kunne røre mig. Blev indlagt på sygehus og efter 10 dage kom jeg hjem i sygeseng, uden dianose. Blev anbefalet at gå til ørelæge. Der blev konstateret "øresten" hvor jeg efter hver behandling skulle sidde op og sove indtil svimmelheden var i aftagenede. Det fortog sig efter ca 5 måneder. Jeg har så i år 2008 haft et lille tilbagefald. Mit spørgsmål er hvordan kan jeg forebygge det ? Er der noget jeg skal tage særligt hensyn til. På forhånd tak for jeres råd.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det du har fejlet hedder Benign Paroxysmal Positions Vertigo, BPPV, som frit oversat betyder godartet anfaldsvis stillingsafhængig svimmelhed. Årsagen er som oftest, som du beskriver det, øresten, eller øregrus som det også kaldes undertiden. Øresten er små udfældninger i den væske der findes i vores balanceorgan. Disse udfældninger kan strejfe de meget følsomme fimrehår som sidder i balanceorganet og registrerer bevægelser. I det tilfælde det sker, opstår der populært sagt en uoverensstemmelse i hjernen mellem hvad øjet ser og hvad balanceorganet fortæller. Det resulterer i svimmelhed. Den behandling du modtog var den såkaldte Epley’s manøvre, som har til sigte at få disse udfældninger væk fra balanceorganet. Grunden til du efterfølgende skal sidde op at sove – der er dog ”kun” tale om at hovedet skal være hævet til 45 grader – er at udfældningerne ikke skal finde tilbage ind i balanceorganet. Du kan ikke gøre noget for at forebygge eller undgå at disse anfald kommer. Det er umuligt at forudsige om der vil komme nye anfald. Du kan dog glædes over at anfaldene som regel bliver kortere og kortere og knap så voldsomme, men det er desværre ikke altid tilfældet.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.02.2009
Annonce