OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Jeg er en kvinde, der er 70 år, og normalt går jeg kun til læge, når der er noget konkret - en brækket ankel, blindtarmsbetændelse og rosen inden for de sidste 2 år - men jeg er lidt bekymret for, hvad der kan være i vejen med mig. Af og til får jeg ondt i forbindelsen mellem spiserør og mave - eller jeg tror, det er der, ondet befinder sig; lidt krampeagtigt i brystregionen. Normalt hjælper det at drikke eller spise noget. Det bekymrer mig bare, at jeg somme tider vågner om natten og har ondt. I den senere tid har jeg også fået et mærkeligt symptom - om det hænger sammen, ved jeg ikke, men jeg får altid noget galt i halsen, når jeg spiser eller drikker, så det er lidt ubehageligt, når jeg er sammen med andre, fordi jeg jo må hoste kraftigt for at få bugt med det, der har forvildet sig ned i luftrøret. Jeg anstrenger mig meget for at forhindre det, men det lykkes sjældent. Kan lægerne give et beroligende svar?
Med venlig hilsen en spørger
Kære Spørger
Det, du fortæller, er jo, at du har fået problemer med at synke samtidig med, at du har ondt bag brystbenet og kan vågne ved det om natten. Du lokaliserer det selv til forbindelsen mellem spiserør og mavesæk, og det tror jeg er rigtigt. Der er formentlig tale om en forsnævring her eller en betændelse, hvor det er karakteristisk, at det kommer til at gøre ondt, når man ligger ned (vandret), hvor det sure maveindhold kan komme op i spiserøret og irritere. Når man samtidig har tendens til at få noget galt i halsen og må hjælpe på synkningen med at drikke, bestyrker det mistanken om, at der en forsnævring i den nederste del af spiserøret.
Der bør meget hurtigt foretages en såkaldt gastroskopi dvs en kikkert-undersøgelse, hvor man vil kunne stille en præcis diagnose for derefter at kunne give en behandling. Det vil ikke være tilrådelligt blot at begynde at behandle på baggrund af symptomerne, da man jo så ikke har fundet den egentlige årsag til dem. Med din alder in mente er kikkertundersøgelsen således helt nødvendig - og er iøvrigt ikke særlig ubehagelig mere. Man bliver lokalbedøvet, og selve skopet (kikkerten) er efterhånden blevet meget tyndt (og lægerne meget rutinerede).
Venlig hilsen
Dennis Raahave, dr.med.
Speciallæge, mave-tarm sygdomme
Sidst opdateret: 19.01.2009