Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har anfald hvor jeg besvimer og har sammentrækninger, hvad kan det være?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

I løbet af de seneste 3 år har jeg med jævne mellemrum oplevet en masse deja vu og derefter besvimet. Første gang dette skete gik jeg til min læge og han sagde at det var panik der foresagede bevidstløsheden. Nu har jeg i forvejen lavt blodtryk, så det lød meget rigtigt dengang. Men de seneste par gange har jeg ikke følt at jeg har været gået i panik af mine deja vu, da jeg jo er klar over at det kan gøre det værre. Men alligevel besvimer jeg.

Jeg får af vide at jeg ligger og har sammentrækninger, og at mine "anfald" har varet fra blot et par sekunder til et par minutter. Jeg vågner så op og kan ikke selv helt huske hvad der er sket, men det kommer til mig stille og roligt. Desuden har jeg små hukommelsestab efter et "anfald" og en meget slem og langtidsvarende hovdepine. Det sker også tit at jeg får en ringen for ørene og midlertidig døvhed. Dette kan ske mens jeg bare ligger og slapper af eller står på mit arbejde. Jeg glæder mig meget til at høre nærmere.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Deja Vu betyder ”set før”, og henfører som oftest til at man ser en person eller oplever en hændelse hvor man har en klar fornemmelse af at det præcist samme er sket eller oplevet før. Videnskabeligt set findes der ingen forklaringer der kan redegøre for fænomenet. Jeg tror ikke at du skal søge forklaringen på dine deja vu’s i hverken panikangst eller dit lave blodtryk. De ting hænger ikke sammen. Den beskrivelse du giver af anfaldsvise besvimelser med ledsagende kramper og efterfølgende hukommelsestab får mig til at tænke på epilepsi. Det er beskrevet en type af epilepsi kaldet komplekse partielle anfald med psykiske symptomer der udgår fra den forreste del af hjernen, og den kunne for så vidt passe til din beskrivelse. Det er naturligvis ikke sikkert at det er det du fejler, men du fortjener bestemt at blive undersøgt for det. Jeg syntes du skal tage kontakt til din egen læge igen med henblik på yderligere undersøgelser. Deja Vu er i øvrigt i modsætning til Jamais Vu hvor man ikke genkender en person eller en hændelse trods det at man har oplevet den talrige gange tidligere.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.02.2009
Annonce