Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan man ikke behandle lammelse af 4. hjernenerve?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har siden jeg var 5 år gået med briller/kontaktlinser, og i forbindelse med mit sidste køb blev jeg rådet til at få trænet mit samsyn. I forbindelse med denne træning blev det hurtigt opdaget at der var noget galt med mit højre øje, da det ikke ville bevæge sig hele vejen rundt uden at lave et "hop", og jeg blev derfor tjekket for forskellige ting. Herefter fik jeg at vide at jeg havde en lammelse på fjerde hjernenerve, og at der ikke var noget at gøre ved det. Hvad vil det sige at man har en sådan lammelse? Er der virkelig ikke noget man kan gøre ved det, da det jo er generede med dobbeltsyn i nogen situationer? Er det en normal lidelse?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Lammelse af 4. hjernenerve er ikke så ualmindelig, - det skyldes ofte en besværlig fødsel, f. eks. med tang eller en hjernerystelse. Mange går rundt med ubetydelige symptomer og skal ikke behandles. Jeg håber, at du er blevet undersøgt på en øjenafdeling med tilhørende ortoptisk service (skeleterapeut), da udredningen kan være vanskelig. Sædvanlig samsynstræning har sjældent effekt og i hvert fald ikke på dobbeltsynet. Her kan prismebriller hjælpe i nogle tilfælde, men de er ret tunge at have på næsen og dertil dyre. Er det meget slemt, kræves der en operation, hvor man svækker "modstanderen" til den dårligt fungerende øjenmuskel, og NB! det kan ske, at det er bedst at vælge en muskel på det raske øje. Denne type operationer er sjældne og er i det store og hele koncentreret på Rigshospitalets øjenafdeling, hvor de har en rimelig erfaring. Men helt nemt at forudsige resultatet er det nu ikke.

Held og lykke

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme

Sidst opdateret: 31.03.2009
Annonce