Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvordan behandler man øjenforkalkning (aldersrelateret makula degeneration)?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver på vegne af min mor, og fordi jeg er lidt forvirret over ikke at have fået en ordentlig forklaring. Min mor har været på Glostrup Hospital hvor hun har fået konstateret tør AMD på begge øjne. Vi fik bare besked på at komme igen om 4 måneder, da der ikke var nogen behandling før der var tale om en våd AMD. Nu er det så jeg læser at, den våde form formentlig udløses af iltmangel i nethinden og her er det jeg gerne vil vide om det kan hjælpe hvis min mor evt. fik ilt et par timer om dagen (hun får ikke ilt endnu for sin KOL)? Ellers har jeg læst mig til at vitamin Synvital kan udsætte processen, kan det anbefales? Kan du svare mig på om den tørre AMD altid på et tidspunkt vil blive en våd AMD? Ved man noget om hvor længe der går?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

AMD forekommer ganske rigtigt i en "tør" og en "våd" form, og faktisk er der behandlingsmuligheder for dem begge, dog ikke således, at sygdommen kan helbredes, men bremses i ganske mange tilfælde (ca. 40%). Den tørre form, specielt den der hedder druse-AMD har godt af "kvækerkost", dvs. næsten intet kød, en del fisk og en ustyrlig bunke grøntsager af forskellig art i store doser (eksempel: 250 gr. spinat dagligt og tilsvarende doser af tomater, gulerødder og citrusfrugter). Præparatet Synvital, som du nævner, indeholder diverse vitaminer og mineraler i en dosering, som netop forsyner en standard amerikansk/vesteuropæisk kost de nødvendige stoffer, således at indholdet i krop og øje forøges til kvækernes niveau (de lever faktisk også længere på denne kost). Denne kombination er afprøvet i USA siden 1991 i et stort blindforsøg. Studiet pågår stadigvæk, resultaterne er fortsat overbevisende og bivirkningerne meget få. Stoffet har været tilgængeligt i Danmark i 7 år og resultaterne er ligeså gode her.

Den "våde" form er mere akut med pludselig forvrængning af synsbilledet og øjeblikkeligt tab af læsesyn. Den kan i dag behandles med indprøjtninger i selve øjet ad flere omgange, hvilket selvfølgelig ikke er morsomt, men faktisk hjælper det mange patienter. 85% af patienterne har tør AMD, de sidste 15% udvikler også den våde form. Lokal Iltmangel er bestemt en faktor for udviklingen af AMD, men indånding af ilt er slet ikke nok til at kompensere for det dårlige kredsløb i nethinden, og skulle jo også ske det mest af døgnet og i hvert fald om natten, hvor dagens slid på nethindens synsceller skal repareres. Jeg synes at din mor skal gå til en praktiserende øjenlæge for at tale om behandlingen, men forinden vil det nok være nyttigt, om du og hun læser, hvad der står på "Værn om Synets" hjemmeside om denne øjensygdom.

Med venlig hilsen

Erik Krogh,

Speciallæge i øjensygdomme, dr. med.

Sidst opdateret: 12.08.2009
Annonce