Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Ensidigt hængende øjenlåg, hvad kan jeg fejle?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Kan et "træt" og hængende øjenlåg blive normalt igen? Jeg kan ikke få stillet en klar diagnose på mit venstre øje. Mit øjenlåg føles sværere at løfte end det andet, lidt tungt og så hænger det lidt. Specielt om morgenen og om aftenen, hvilket vel er normalt? Problemet er bare, at rent udseendemæssigt, er det så markant, at det er socialt hæmmende og svært for mig at skulle tage øjenkontakt og jeg er kun 23 år. Det begyndte for et par år siden og foværres gradvist, dog langsomt. Jeg har været på hospitalet og fik at vide at jeg har en smule dobbeltsyn samt skelen på det pågældende øje. Endvidere en MR-skanning, der ikke viste noget galt - heldigvis. Hos øjenlægen sagde de, at det ikke var et dovent øje og at de ikke fandt det nødvendigt at forsætte en behandling. Det gjorde mig meget ulykkelig. Er det noget jeg kan gøre? Findes der nogle øvelser eller en form for træning, der kan rette op på det "faldende" øjenlåg? På forhånd tak for en fantastisk og hjælpsom brevkasse - og forhåbentlig et svar, der kan tænde et håb.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Det er ikke normalt med et ensidigt hængende øjenlåg i din alder. Der findes nogle medfødte tilfælde, der hyppigt er forbundet med konstant skelen og optræder i familier, men det kan der jo næppe være tale om. Jeg tror, at du skal have hjælp fra et andet speciale, nemlig neurologien, da der findes diverse sygdomme hvor et hængende øjenlåg godt kan være første symptom. Den mest almindelige hedder "myasthenia gravis" og er karakteriseret af tiltagende, periodevis træthed og efterhånden kraftesløshed i forskellige muskelgrupper; meget ofte begynder den i øjenregionen, dvs. med tiltagende skelen eller hængende øjenlåg.

En mormal MR-scanning er desværre ikke nogen garanti for, at du ikke har en sådan lidelse. Du skal selvfølgelig læse om den på nettet, men lad være med at blive forskrækket, - der er mange lette tilfælde, og der findes faktisk en behandling (tabletter) med god effekt og uden bivirkninger. Den diagnosticeres bedst ved hjælp af en test, hvor man får en indprøjtning af et stof, der øger symptomerne kortvarigt hos patienterne, men ikke ændrer på muskelkraften hos raske. I nogle tilfælde kræves det også, at man tager en lille prøve ud af en muskel - f. eks. på låret - og kikker på den i mikroskop. Din egen læge kan henvise dig til enten en neurologisk specialafdeling eller en praktiserende neurolog.

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme, dr. med.

Sidst opdateret: 12.08.2009
Annonce