Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Det flimrer for øjenene, hvad er det og hvordan behandler jeg det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Det hele startede ca. i midten af min graviditet (April 2007) hvor mit syn blev en del forværret og jeg begyndte at få en del ''flyvemyg'' for øjnene - Der begyndte at komme flere og flere som tiden gik - Kort tid efter begyndte det også at flimrer for øjnene, ude i kanten, dvs. ikke i synsfeltet! Jeg gik så til min øjenlæge som tjekkede mine øjne og jeg fik taget en del prøver og han fandt ingenting. De var perfekte! Så sendte han mig videre til en neurolog, han kiggede så på mig, tog blodtryk og diverse andre test og valgte så at sende mig til en MR-scanning. Den var også perfekt! Han prøvede så at sætte mig i behandling med blodfortyndende medicin (Hjertemagnyl - 75mg) som ikke hjalp. Så prøvede han at give mig nogle andre piller som forebygger migræne, som jeg led af en periode (Propal, Retard- 80mg), de hjalp heller ikke. Nu står jeg her (ca. 2år efter), og aner ikke hvad der er galt med mine øjne. Det er ret frustrerende, da det genere mig en del i hverdagen.

Jeg kan feks. ikke se særlig meget i mørke, da det flimrer ret så kraftigt. Og når jeg er udenfor i dagslys, flimrer det også enormt meget. Belastende! Det er ligesom tusindvis af små stjernekastere der fiser rundt i øjnene på mig! Jeg er rigtig ked af det og er rigtig nervøs over, om det måske en dag bliver værre og jeg en dag ender med at blive blind! Der er jo ingen der har kunne sige hvad det er jeg fejler og hvad der evt. kan ske i fremtiden. Syns virkelig jeg snart trænger til en diagnose, for at kunne falde til ro og evt. komme i en slags behandling! Håber du/i kan hjælpe mig.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Det lyder som et problem i dine glaslegemer, som er den gele, der holder nethinden udspændt og fylder det indre øje op bagved linsen og regnbuehinden - foran er der bare saltvand. Denne gele forvitrer med alderen hos alle, men hos nogle få foregår det hurtigere eller i spring. Specielt hos nærsynede kommer der ofte tidlige symptomer, og dette giver dem en øget risiko for at få en nethindeløsning. Migrænepatienter kan faktisk godt få øjensymptomer uden halvsidig hovedpine, men det plejer at være i form af zig-zag-lysglimt, der starter i kanten af synsfeltet og bevæger sig ind over midten, og de forebyggende piller var jo også uden effekt på dine fænomener. Der er normalt ingen risiko forbundet med glaslegemsammenfald, specielt hvis du ikke er nærsynet og/eller har familiemedlemmer med nethindeløsning, men under alle omstændigheder synes jeg, du skal bede om at blive undersøgt på et sted med stor erfaring i denne problemstilling, - i Københavnsområdet kan Øjenafdelingen på Glostrup Sygehus udpeges som den førende. Du skal undersøges med udvidet pupil, så lad være med at køre selv! Formentlig skal du også have en stor kontaktlinse sat på øjet, men bare rolig, overfladebedøvelsen er perfekt, så der er ingen smerter, men ligefremt behageligt er det dog ikke. Hvis man finder tynde partier eller huller i yderkanten af din nethinde, kan en forebyggende lasersvejsning komme på tale som et meget sikkert og bivirkningsfrit middel til at forhindre en senere nethindeløsning. Held og lykke og lad dig ikke nøjes med en 5 minutters-undersøgelse".

Med venlig hilsen

Erik Krogh

Speciallæge i øjensygdomme, dr. med.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce