Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg vaccineres mod svine(H1N1) influenza?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Det er beskrevet at folk med medfødte eller erhvervede immundefekter er i risikogruppen for svineinfluenza. Hvad omfatter det? Jeg fik fjernet min milt for 10 år siden efter en trafikulykke. I den forbindelse blev jeg vaccineret mod pneumokokker, hvilket vist er standard. Mit spørgsmål er derfor, har jeg en immundefekt? Jeg har, så vidt jeg husker haft influenza en gang og halsbetændelse, også en gang i løbet af de sidste 10 år. Mine børn har haft influenza flere gange, hvor jeg ikke er blevet smittet.

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Mennesker, som har fået milten fjernet eller, hvor milten på grund af anden sygdom er beskadiget, har en større risiko for at pådrage sig alvorlige bakterieinfektioner, først og fremmest infektioner med den såkaldte pneumokok bakterie, og i mindre grand med andre bakterier, f.eks dem som kan forårsage meningokoksygdom og Haemophilus influenzae, som også kan give lungebetændelse. Derimod er menensker uden fungernde milt ikke i særlig risiko for virus sygdomme, heller ikke infleunza . Imidlertid kan influenza kompliceres af lungebetændelse forårsaget af bl.a af de nævnte pneumokokker, og denne risiko må antages at være større, hvis milten ikke fungerer. De er derfor en god idé for disse personer både at være vaccineret mod pneumokokker og influenza, og aktuelt, når H1N1 (svine-) influenza vaccinen kommer til oktober også at blive vaccineret med denne vaccine. Det på trods af at personer uden milt ikke opfattes som generelt immuno-supprimerede.

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i tropesygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce