Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad indeholder den nye influenza vaccine?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vi er p.t. udstationeret i Asien og er, som mange andre i disse tider bekymrede for svineinfluenzaen. Vi har en søn, som lider af astma og har anfald nogle gange om året. Uden p.t. at kende til tilgængeligheden af vaccinen senere på året, har vi dog diskuteret en del i hjemmet om den mulige risiko ved vaccinen mod svineinfluenza. Gennem de sidste mange år har hele familien faktisk taget den ordinære årlige influenzavaccine, uden problemer. Vi kunne godt tænke os at spørge ekspertpanellet om risikoen ved vaccinen mod svineinfluenza ift. den ordinære influenza-vaccine. Bliver de fremstillet ved de samme principper og indeholder de samme hjælpestoffer, m.v.?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

Stabil astma regnes ikke for at være en øget risiko i forbindelse med influenza, endsige den nye H1N1 influenza, og man vil i Danmark derfor ikke automatisk tilbyde personer med stabil astma den indkøbte pandemi-influenza vaccine, som formentlig vil være til rådighed fra Oktober måned i år. Den vaccine, som er indkøbt til ca. 1.5 millioner personer, produceres af firmaet GSK, og vil som den årlige influenza vaccine indeholde meget små mængder af en kviksølvsforbindels (thiomersal), som ikke anses for farlig. Det specielle ved pandemi-vaccinen, foruden at den skal gives to gange med ugers mellemrum, er at pandemi-vaccine indeholder såkaldt "adjuvans", som øger vaccinens evne til at stimulere kroppen til at producere antistoffer mod H1N1 virus partiklerne i vaccinen. Denne såkaldte adjuvans er i princippet en olie-vandblanding, som desværre også vil øge antallet af bivirkninger, både i form af lokal ømhed, hvor vaccinen gives, og i form af mere generelle ubehagssymptomer som f.eks.af feber. Inden vaccinen bliver tilbudt, forestår der en større kontrolleret afprøvning og en godkendelse via de europæiske lægemiddelmyndigheder, EMEA. Hvornår dette sker vides ikke, men det vil ske så hurtigt som muligt. Sundhedsstyrelsen har erklæret at Danmark vil ikke anvende pandemi-vaccinen, før denne godkendelse foreligger.

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i tropesygdomme

Sidst opdateret: 19.08.2009
Annonce