Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mandelpropper, hvad er det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Med jævne mellemrum får jeg noget der ligner en blister på min ene mandel. Den tager form som en gul vækst, på størrelse med en bums. Den generer når jeg synker, da det føles som om noget sidder fast bag i munden, og får mig til at hoste. Efter et par dage forsvinder den igen (det virker som om den løsner sig og bliver hostet ud som en fast, meget lille, gul klump. Efter nogle uger, af og til en måned, kommer den så tilbage igen og det starter forfra. Hvad kan det være? Betændelse?

Med venlig hilsen en Spørger

Svar

Kære Spørger

De klumper du oplever er såkaldte mandelpropper, der ikke har noget med betændelse at gøre. Det er affaldsstoffer, madrester og lign. der hober sig op i mandlernes naturlige fordybninger og er faktisk det samme der sætter sig som belægninger på tænderne. Når de begynder at genere dig, kan du med forsigtighed evt. løsne og fjerne proppen med en træspatel, som du kan købe på apoteket.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 19.08.2009
Annonce