Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg vaccineres mod rabies når jeg skal til Indien?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skal til Goa, Indien i lige under en måned. Det anbefales flere steder at få foretaget en vaccination mod rabies, men som samtidig er meget dyr og som flere derfor vælger ikke at få. Men hvad sker der hvis man bliver bidt mens man ikke er vaccineret? Er det nok at søge lægehjælp hvis man bliver bidt, eller er bidet dødeligt trods hurtig behandling? Er der flere oplysninger om rabies vil jeg også gerne høre om det!

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Rabies er fortsat et stort problem i Indien, man regner med at der hvert år er tusindvis af tilfælde blandt mennesker, delvis fordi mange husdyr ikke er vaccinerede samttidigt med at der er mange vilde hunde, delvis naturligvis fordi Indiens befolkninger enorm (1100 millioner mennesker). Riskoen som turist for at blive bidt er naturligvis begrænset og kan formindskes, hvis man afholder sig fra kontakt med specielt hunde.

Sidte år var der i følge Statens Seruminstituts Epidemiologiske afdeling (EPINYT, Uge 2009) ca 80 personer i udlandet som blev bidt af et dyr, som resulterede i at det var nødvendigt at give rabies vaccine- et lille tal i forhold til alle danskere på rejse i udlandet som turister. De fleste af disse uheldige danskere blev iøvrigt bidt/ revet af dyr (bl.a. aber) i Thailand. Fra det øjeblik man bliver bidt af et dyr, som man mistænker for rabies på grund af dyrets aggressive adfærd, indtil man skal vaccineres er der relativt god tid. Naturligvis er det bedst at blive vaccineret så hurtigt som muligt men forsinkelse af dages varighed har vist sig ikke at være afgørende hvis man ikke er bidt i hovedet eller et sted på kroppen nær dette.

Hvis man ikke er vaccineret før mod rabies, skal man have i alt 5 separate rabies vaccinationer efterfølgende (dag 1,3, 7, 14 og 28). Vaccinationen skal gives i en muskel. Dertil skal man, hvis man er uvaccineret, også have en såkaldt human rabies Immunglobulin (HRIG) indsprøjtning, dels indsprøjtet ved bidstedet, dels i en muskel. I Indien vil man mange steder kunne få fat i alm. rabies vaccine, den såkaldte HRIG (der helst skal gives senest inden for 7 dage og gerne så tidligt som muligt) kan være vanskeligere at få tag på. Det er rigtigt at rabies vaccine er dyr, og hvis man vælger at få de tre vaccinationer inden man tager afsted, skal man, vhis man bliover bidt alligevel have 2 vaccinationer efter man er blevet bidt ("post-exposure"), men i det tilfælde slipper man for den omtalte HRIG. Da dyrebid er relativt sjældne for turister, specielt hvis man tager sig i agt for tæt kontakt med dyr med "pels" (f.eks afstår at klappe hunde og katte), er det i de fleste tilfælde fornuftigt nok, ikke at være vaccineret på forhånd, da det er en stor "investering". Skulle man i udlandet blive i tvivl om, hvad der er det rigtige at gøre, kan man ringe til den vagthavende på Epidemiologisk Afdeling på Statens Seruminstitut (32 68 32 68) og spørge om råd.

Bedste hilsner

Sören Thybo

Speciallæge i infektionsmedicin og tropesygdomme

Sidst opdateret: 15.10.2009
Annonce