Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Langsynethed hos min datter

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Vores 5 mdr. datter har fået konstateret langsynethed. (hun er blevet undersøgt fordi hendes to ældre søskende også er langsynede og brillebrugere). Vi (øjenlægen og forældre) blev enige om at vente med briller frem til slutningen af januar 2010, så hun er noget ældre. Hun virker ikke på nuværende tidspunkt hæmmet, men har jo selvfølgelig heller ikke prøvet andet. Mit spørgsmål er således; Hun er +4,5 i styrke, så hvor "langt" væk skal man stille tingene for at være sikker på at hun ser det klart? Spørgsmål. nr 2 ;Vores øjenlæge siger at pigernes langsynethed, forhåbentligt ved puberteten og øjets udvikling generelt vil medføre at de, som 12- 14 årige med stor sandsnlighed vil kunne undvære briller. Kan dette passe (de er også i nogenlunde samme styrke ca. 4,5-5,5) Jeg ønsker bare en second opinion på ovenstående spørgsmål.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg forstår indirekte, at Jeres datter ikke skeler, og så er der ikke så meget, der haster, da langsynethed uden skelen ikke kan give et "dovent" øje, som ellers skal behandles med øjenklap, briller og træning. Jeg går ud fra, at hun er undersøgt efter lammelse af akommodationsmusklen (og samtidig pupillens lukkemuskel), for at finde den maximale værdi for langsynetheden. Stort set alle børn fødes langsynede med en gennemsnitsværdi på +4-5. Med alderen aftager denne, og det er ganske rigtigt, at omkring puberteten kammer nogle børn over og bliver nærsynet, hvilket har noget med øjets længdevækst at gøre. De første problemer med langsynethed kommer på nært hold, da øjet bruger sin akoomodationskraft til at se skarpt på afstand. De fleste spædbørn har således et mere eller mindre sløret syn indenfor ½ meter, uden at det forhindrer dem i at gribe efter ting og putte dem i munden, og samtidig er deres interesse begrænset for det, der foregår længere ude i synsfeltet. Større børn kan få hovedpine af en ukorrigeret langsynethed, men det er vanskeligt at få spædbørn til at acceptere briller, med mindre synsgevinsten er meget stor, som f. eks. efter operation for grå stær. Det er dermed lidt af en smagssag, om man skal korrigere så tidligt eller blot lade sig nøjes med observation 1-2 x årligt hos øjenlægen. Konklusion: Skelen er den store risiko i denne situation helt frem til 8-årsalderen, og hvis en sådan dukker op, skal øjenlægen besøges hurtigst muligt.

Med venlig hilsen -

Erik Krogh,

overlæge, dr. med. Speciallæge i øjensygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce