Skal mine visdomstænder fjernes?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg havde indtil fornyeligt 3 visdomstænder. En der er kommet helt ud, men sidder skævt i kæben, og to der kun er kommet delvist ud i munden. Fornyeligt fjernede tandlægen den ene af de to, der kun delvist er kommet ud. Dette blev gjort fordi der var hul i den, men den ikke kunne bores, da størstedelen af tanden lå under tandkødet. min tandlæge lod den anden, der også kun delvist er kommet ud, blive, med den argumentation, at der trods den kun lige har spidsen fremme, så var der ikke et øget hulrum i tandkødet omkring den. Nu læser jeg på jeres side, at visdomstænder der kun er kommet delvist frem næsten altid bør fjernes. Og nu ærger det mig jeg ikke fik begge visdomstænder operaret ud med det samme, så jeg ik ska gå igennem de smerter to gange. Mit spørgsmål er derfor: er der eksempler på at visdomstænder, der kun delvist er kommet frem ikke danner hulrum og derfor bør fjernes?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Alle kun delvis frembrudte visdomstænder i underkæben (hvad jeg gætter mig til, at det er hos dig) vil altid udgøre en risiko for infektion, da man ikke har mulighed for at holde rent omkring det, der er frembrudt af tanden. Hvis det kun er en meget lille spids af tanden, der er brudt frem, er risikoen ganske vist ikke så stor. Men måske har din tandlæge valgt kun at fjerne en visdomstand ad gangen, da man kan have svært ved overhovedet at spise, hvis man har fået fjernet begge visdomstænder i underkæben på en gang. Så hvis din efterladte visdomstand ikke kommer længere frem, mener jeg også den bør fjernes.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 22.11.2009