Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kan jeg fjerne min tand når jeg er gravid?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er gravid og i slutningen af uge 7, og har ondt i min ene nederste visdomstand. Den ligger vandret under tandkødet og gør ondt og lugter dårligt. Jeg kan sagtens holde smerten ud, men er i tvivl om hvad det kan udvikle sig til. Jeg skal forsat rejse 50 dage mere, så er lidt i vildrede. Jeg har fået noget pencilin og smertestillende, som skulle virke til gravide - men har også en tid til tandlæge, hvor jeg egentlig gerne vil have tanden ud, hvis det er forsvarligt af hensyn til graviditeten. Hvad vil I anbefale?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er lidt uheldigt at have problemer med din visdomstand lige nu, da det er bedst at du venter til efter 12. graviditetsuge at få din visdomstand ud. Efter 12. uge er der nemlig ingen risiko forbundet med lokalbedøvelse eller røntgenoptagelse, når du selvfølgelig får en blyafskærmning på. Bliver smerterne rigtig slemme kan du blive nødt til at tage en penicillinkur men du kan måske også låne en sprøjte af din tandlæge til at skylle rent i tandkødslommen over visdomstanden, så du forhåbenlig kan undgå egentlig betændelse indtil du kan få tanden fjernet.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 10.01.2010
Annonce