Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det forbrænding i munden?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min tandlæge siger jeg har haft en forbrænding i munden pga stærke krydderier (chili). Kan det passe? Jeg har været 14 dage på Borneo og kom hjem med en meget, meget øm mundslimhinde, der blødte meget. Jeg brugte så massage af tandkødet, tandstikker og klorhexidin, da jeg troede at det måske var en aggresiv bakterie i tandkødet, da jeg børstede tænder i renset flodvand, dog kun i 2 dage da jeg fik en mistanke og gik over til flaskevand. Da det nok blev bedre omkring tænderne men ikke i bløddelene indvendig i kinden olign. Jeg gik til tandlægen og han kunne ikke se noget der tydede på paradentose. Han syns jeg havde en ekseptionel god tandhygiejne.

Men han kunne se en del ar efter apter, blister, på kinden og tandkødet og det var jo også der det var mest ømt. Jeg havde tidligt i forløbet blødt meget men det gør jeg ikke mere. Jeg kom i tanke om at maden havde været så stærkt krydret med chili at jeg ofte ikke fik aftensmad, da jeg ikke kunne klare smerterne i munden. Jeg levede nærmest af morgenmaden og af bananer. Den sidste dag syntes jeg dog at jeg måtte smage bare lidt mere på maden for dog at have gjort det. Så tandlægen mente altså så det var krydderierne der havde beskadiget mundslimhinden meget. Jeg synes det lyderfornuftigt, da det passer med mine oplevelser, men er det rigtigt og er det noget man har set? Jeg er rødhåret og meget tyndhudet. Der er en del jeg ikke kan klare f.eks tomater, der giver hævede ganefolder. Det er vel syren. Jeg er stadig øm i slimhinden, mest i kinden og i omslagsfolderne.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg tror din tandlæge har helt ret i, at det er de stærke krydderier du har været udsat for, som har generet din mundslimhinde - ikke mindst i betragtning af, at du reagerer kraftigt på noget så "uskyldigt" som tomater. Jeg er sikker på at din mundslimhinde falder til ro med tiden.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 28.01.2010
Annonce