Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Er det kræft?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik ved et tilfælde for ca 2 år målt CA-125 i en blodprøve. Den viste sig at være forhøjet (ca 50 - kan ikke huske enheder). Efterfølgende fik jeg foretaget en kikkertundersøgelse af livmoderen, som ikke viste noget unormalt. Det blev besluttet, at jeg skulle have foretaget jævnlige kontroller af niveauet, og indtil idag har den ligget omkring 50. Den seneste prøve fra denne uge viser desværre, at tallet nu er 96. Da jeg har hørt, at denne tumormarkør også kan være tegn på andre kræftformer, vil jeg gerne høre, om der burde være andre tiltag end undersøgelse af livmoderen?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Problemet med tumormarkører som CA-125, Cancer Antigen-125, er at de som oftest ikke er særligt specifikke. Der findes meget få markører som kan anvendes som egentlige diagnostiske prøver for at finde en specifik sygdom. CA-125 bruges som regel til at underbygge en klinisk mistanke om kræft i æggestokkene, men prøven kan også være forhøjet ved andre kræftformer som ex. brystkræft, livmoderkræft og kræft i mave-tarm kanalen. Det giver derfor ikke nogen mening at anvende CA-125 som en screening for sygdom. Diagnostik af kræftsygdomme foregår gennem objektiv undersøgelse på baggrund af de symptomer som patienten måtte have. Du skal derfor snakke med din egen læge om hvilke symptomer du måtte have, og om der er nogen faretegn der kan tyde i retning af sygdom, og på baggrund af dette lave en egentlig undersøgelse af om du fejler noget.

Med venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen Læge

Sidst opdateret: 18.12.2009
Annonce