Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvad er årsagen til affarvning af iris?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har brune øjne hvor der er begyndt at komme en blå ring i iris (3 mm), altså farven forsvinder. Min mor havde det også, og min morfar havde helt blå øjne til sidst. Hvad er årsagen til, at iris mister farven (brun)? Jeg ved godt, at det ikke er farligt, jeg vil bare kende årsagen.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du har ganske ret i, at affarvning af regnbuehinderne med stigende alder er et ganske ufarligt fænomen. Der er to forklaringer at byde på, og med oplysningerne om din familie hælder jeg mest til nr. 2.

1) Regnbuehindens farve skyldes en mere eller mindre jævn aflejring af pigment i specielle celler på hindens overflade. Hos nogle samles pigmentet ligefrem i "fregner" omgivet af lysere væv, og kan vel bedst sammenlignes med de brune pletter, som alle ældre får i større eller mindre grad, f. eks. på håndryggen.I meget sjældne tilfælde kan pigmentet rystes ud i den væske, der cirkulerer i øjet, hvorved poresystemet til transport af væske ud af øjet kan sande til. Dette medfører i visse tilfælde stigning af øjets væsketryk, og så nærmer vi os den tilstand, der hedder "grøn stær", men det er en anden og længere historie.

2) Affarvningen af regnbuehinden skyldes i virkeligheden, at der i hornhindens yderste del (ved overgangen til det "hvide" i øjet) aflejres kolesterol, som giver et mælket udseende. Synet påvirkes ikke, og der er heller ikke tale om, at man nødvendigvis har forhøjet indhold af kolesterol i blodet. Denne tilstand er udpræget arvelig og kan ikke - og skal ikke - behandles.

Med venlig hilsen

Erik Krogh, overlæge, dr. med.

Sidst opdateret: 12.04.2010
Annonce