Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Flimren for øjet, hvad skyldes dette?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har flimren for det ene øje helt ude i højre side (det er det højre øje). Jeg har også haft det i det venste øje men det har været mest som lysglimt. Jeg har været hos øjenlægen det er jeg en gang om året sidst jeg var der var der ikke noget, men det er også et år siden. Hvad skyldes denne flimren? Jeg har set i nogle af svarene at det kan skyldes nethindeløsning oger det forbundet med stor risiko for at blive blind. Mit syn er bedst på højre øje mens det venstre er der 25% på så jeg er bange for mit højre øje. Jeg håber at det nok informationer.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Nethindeløsning er en sjælden sygdom, som især rammer nærsynede mennesker og dem, der er opereret for grå stær. Flimren kan ganske rigtigt være et første symptom, men det er nu mere almindeligt med fyrværkeri-lignende symptomer, altså mangefarbede lysglimt i yderkanten af synfeltet. Da du har symptomer på begge øjne, måske endda på samme tid, kan der også være andre forklaringer, som f. eks. migræne, der godt kan optræde uden hovedpine i en særlig øjenudgave. I reglen har man dog flere slægtninge, hyppigst kvindelige, med en ægte migræne-historie. Skyggedannelse - som et rullegardin, der langsomt bliver trukket ned, er et andet symptom på nethindeløsning. Her gælder det om at være hurtig med at komme til øjenlæge, da tidlig diagnose og operation bedrer udsigterne for et godt resultat væsentligt. Ved lysglimt kan man godt forsvare at lade gå en dag eller to, da de i mange tilfælde forsvinder af sig selv. Men stadigvæk er nethindeløsning en sjælden sygdom (ca. 500 nye tilfælde om året i DK), og hvis man ikke tilhører de føromtalte risikogrupper eller er kommet til skade med øjet, skal man være ret uheldig for at blive det næste offer.

Med venlig hilsen

Erik Krogh, overlæge, dr. med.

Sidst opdateret: 12.04.2010
Annonce