OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Tandrodsbetændelse i underkæben

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Fik for over 2 år lavet en rodbehandlig. Mdr. efter fandt man ud af at jeg havde en betændt tandrodsspids. Den fik jeg så fjernet samt alt den betændelse der havde samlet sig i kæben. Efter dette havde jeg stadig ondt, klagede over smerter hele tiden, men fik at vide at man ikke kunne se at der skulle være noget galt, selvom jeg fik taget røntgen samt blodprøver. Gik med smerter i 2 år, indtil man fandt årsagen til dette. Kunne man så se på et røntgen, at den var gal igen med samme tand hvor jeg havde haft tandrodsspids betændelse. De kunne ikke rede tanden, den måtte ud samt blevet suget igen for alt den betændelse som havde samlet sig på to år. Nu 2 mdr. efter har jeg konstant smerter i øret, en dunken. Dunker der hvor tanden har siddet, øm ved knoglen ved kæben og hovedpine hver eneste dag. Tandlæge, læge, ørelæge kan ikke finde nogen årsag til dette, de har taget røngten og blodprøver. Været indtil jul på min 5 medicin behandling og lige meget hjælper det. Jeg ved snart ikke hvor jeg skal henvende mig og hvem der kan hjælpe mig. Men denne smerte er ikke rar, føler mig hele tiden utilpas. Orker ikke at vente igen år på at de finder ud af der er noget galt. Hvad kan man gøre ? Skære kæben op igen?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Når der har været tandrodsbetændelse i underkæben i rigtig lang tid, kan det faktisk også tage meget lang tid før betændelses-smerterne forsvinder - efter at tanden og betændelsen er væk. Jeg vil dog ikke mene, at der normalt skulle være brug for dagligt smertestillende medicin. Men selv om der ikke længere er fundet tegn på betændelse hos dig, synes jeg det lyder som om du har det temmelig dårligt og hvis du var min patient, tror jeg, jeg ville overveje at give dig en enkelt penicillinkur, for at få bugt med evt. restbetændelse. Det synes jeg du skal tage en snak med din tandlæge om. Det ville være meget usædvanligt, om du skulle opereres i kæben, da betændelsen burde have frit afløb, nu hvor tanden er ude.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont."

Sidst opdateret: 28.01.2010