Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Rabies-hundgalskab

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er i Honduras. Jeg blev bidt af en hund på øn Utila for 3 uger siden. Jeg søgte omgående læge som sagde jeg bare skulle rense såret, han mente ikke der var chance for rabies. Jeg blev dog senere nervøs og har nu i alt snakket med 5 forskellige lokale læger som alle siger jeg skal tage det roligt. Jeg har stivkrampe vaccine og købte noget antibiotika jeg har taget. En amerikansk læge på Utila har arbejdet der i 8 år og har aldrig set nogle tilfælde af folk med rabies. Jeg kan dog ikke få det ud af hovedet. Mit spørgsmål er: I tilfaelde af at jeg har fået rabies, vil det da gøre noget nytte at få behandling nu, efter 3 uger? Jeg har indtil videre ikke følt noget forkert, men jeg har læst at symptomerne kommer efter 3 uger - 3 måneder. Jeg kan ikke få behandlingen her, men bliver i tilfaelde af det nødt til at tage tilbage til Danmark. Håber i kan give mig et godt svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Både i Honduras og i det øvrige Latinamerika findes der Rabies- hundegalskab. Det vil tit være umuligt at have indtryk af om et bid af et dyr er uprovokeret og påfaldende og derfor specielt giver mistanke om at dyret kan have hundegalskab. Der er desværre kun to måder at få vished på, og ingen af dem er ligetil: 1. Hunden observeres over 10 dage, er den ikke død eller har udviklet klare tegn på rabies, havde den ikke sygdommen 2. Aflive hunden, sende hundens hjerne til special veterinær laboratorium hvor hjerne vævet specialfarves og mikroskoperes for at lede efter de karakteristiske rabies virus. Så i den virkelige verden er den eneste fornuftige ting man kan gøre at starte og gennemføre så kaldt post exposure prophylakse med ialt 5 indsprøjtninger over ca en måned. Når der er gået så relativ lang tid efter biddet som her (3 uger) er der næppe nogen extra fordel ved at få den dosis specifik immunglobulin som også anbefales kort efter biddet har fundet sted. Helt tilbage til den tid da Louis Pasteur udviklede den første vaccine mod rabies i det 19 århundrede ved man at vaccine selv givet lang tid efter bid er nyttig. Også i Honduras er der klinikker hvor de kan give vaccinationen,- og er du i tvivl skal du som ved alle andre sygdomstildragelser kontakte dit rejseforsikringsselskab.

Bedste hilsner

Søren Thybo

Speciallæge i infektionsmedicin

Sidst opdateret: 02.05.2010
Annonce