Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skolderkopper og vaccination

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver til dig for at høre hvad jeg skal gøre. Jeg arbejder i en børnehave, hvor der lige nu er nogle børn der er smittet med skoldkopper. Jeg har aldrig selv været ramt af skoldkopper eller andre børnesygdomme og har heller ikke få vaccine mod disse forskellige sygdomme. I fremtiden kommer jeg også til at arbejde med børn, da jeg skal til at studere til pædagog. Hvad kan jeg gøre ? Har hørt man kan blive meget syg, hvis man bliver ramt af denne infektion som voksen og hvis man får det under ens graviditet, så kan barnet blive alvorligt handicappet. Søger derfor et råd i god tid, da jeg slet ikke ønsker nogle af delene. Tak for din tid.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Skolderkopper kan variere meget i den måde virus sygdommen optræden på. Nogen gange er der så få elementer i huden hos børn, at sygdommen ikke bemærkes. Er man derfor i tvil om man har haft sygdommen, er det en god ide at starte med at få målt antistoffer mod virus (Varicel-Zoster virus). Dette kan gøres via egen læge. Er man blevet sikker på, at man ikke har haft sygdommen, kan man lade sig vaccinere, foruds at ens immunsystem ikke er svækket af en eller anden grund. Vaccinen, der gives med levende svækkede virus, gives med 4-8 ugers mellemrum. Den må ikke gives til gravide, og skal gives tre måneder førman evt. planlægger at blive gravid. Det er rigtigt at sygdommen kan være mere alvorlig, når den ses hos voksne og at virus kan skade fosteret. Vaccinen giver ikke 100% beskyttelse, men beskytter godt mod udvikling af alvor skoldkoppe sygdom.

Bedste hilsner

Sören Thybo Dr.

Consultant Department of Infectious Diseases

Sidst opdateret: 01.06.2010
Annonce