Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit tandkød har trukket sig tilbage

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en pige på 20 år. Jeg fik bøjle på da jeg var 16, både i over- og undermund, som følge af dette var det svært for mig at børste fortænderne i undermunden, hvilket har forårsaget, at mit tandkød har trukket sig tilbage, og det bekymrer mig lidt. 20 år er jo ikke så meget. Er det normalt at ens tandkød trækker sig tilbage?

Jeg har været til tandlægen flere gange, og der er ingen tegn på tandkødsbetædelse eller noget. Så det må jo være min børstning, der er forkert. Men hvis man børster på en anden måde, kan det så virkelig gøre at tandkødet kommer op, hvor det skal være igen? Jeg er en af dem, der er meget bekymret for min tænder, netop fordi jeg har haft bøjle, prøver jeg så vidt muligt at passe på mine tænder, men er begyndt at blive bange for de kan falde ud eller noget!

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Dine tænder falder ikke ud, fordi tandkødet har trukket sig tilbage, men dit tandkød kan ikke vokse op til der, hvor det oprindeligt var.

Når tandkødet har trukket sig tilbage, skyldes det altid forkert tandbørsteteknik , hvor tandbørsten simpelthen har slidt tandkødet væk. Derfor må man aldrig børste på tværs af tænderne, da det slider på både tandkød og selve tandsubstansen. Man skal børste med hårene vinkelret på tandrækken og bruge små cirkelformede børstebevægelser på stedet. Herefter flytter man tandbørsten en tand ad gangen. Herved kommer børstehårene rigtig godt ind i tandmellemrummene og der bliver ikke slidt på tandkødet. Så hvis du fremover anvender den rigtige børsteteknik, vil dit tandkød ikke trække sig yderligere tilbage.

Er du i tvivl om den rigtige måde at børste dine tænder på, kan du spørge din tandlæge/ tandplejer til råds.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 08.08.2011
Annonce