Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Vedrørende Stivkrampe-vaccinaion

Spørgsmål

Kære Netdoktor

1981 blev jeg vaccineret mod stivkrampe, jeg kunne ikke finde mit vaccinationkort og min mor troede ikke at jeg blevet vaccineret som barn. Derfor blev jeg vaccineret forfra. På mit nye vaccinations kort står der 21/12 1981 og 10/8 1988 20/9 1988 og 19/12 1995 udfor den sidste står der 1ml. (1 år) no5204. Efterfølgende finder jeg mit barndoms vaccinations kort, og det viser sig at jeg er som alle andre blevet vaccineret som barn. Det vil sige at, det nu er 15 år siden jeg sidst har fået en stivkrampe vaccination. Og jeg har længe ønske at få den fornyet, men jeg er blevet frygtelig angst for medicin og lign. alene af den grund at jeg har hørt og læst om anafylaktisk shock. Jeg har aldrig oplevet nogen allergisk reaktion på noget selv, men kan ikke rigtig overvinde denne optået angst. Så mit spørgsmål er nu. Når jeg tidliger har fået vaccinationer mod stivkrampe er det så udelukket at jeg kan udvikle anafylatisk shock? Eller er det et problem at jeg fik flere vaccinationer end det var nødvendig pga. det manglende vaccinations kort? Efter en vaccination hvornår kan man så vide sig sikker på, at der ikke er nogen fare mere? Er der stor risiko for anafylaktisk shock ved stivkrampe vaccine? Jeg ved at jeg efter få min. efter indsprøjningen vil blive angst, og tror at det skyldes et anaflylatisk shock. Derfor jeg har jeg brug for at få svar på disse spørgsmål, håber jeg her kan få svar på mine spørgsmål.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Stivkrampe vaccination må være en af de mest sikre og hyppigst administrerede vacciner i verden. I mange u-land giver man til børn, som man gør det i Danmark, ialt 4 x stivkrampe vaccination (i kombination med andre børnevaccinationer), og i disse lande anbefaler man gerne 2-3 yderligere såkaldte "booster" stivkrampe vaccinationer til den gravide kvinde. Da kvinder i den del af verden oftest er gravide flere gangem får mange kvinder mange doser. Det gør de for at producere rigeligt med antistof, som de videregiver over moderkagen til det ufødte barn, så dette ikke får stivkrampe som spæd. Det betyder også, at der er et stort erfaringsmateriale, som ikke umiddelbart tyder på at mange doser stivkrampevaccine skulle have farlige bivirkninger. De bivirkninger, man kan se ved den enkelte stivkrampe vacciantion er som regel en relativ beskeden lokal reaktion. Reaktionen kommer fordi man allerede har nogen immunitet mod stivkrampe vaccinens komponenter. Bivirkningerne kommer efter 24-48 timer og består i en mindre øm hævelse på vaccinationsstedt, som holder sig en lille uges tid. Egentlige, allergiske reaktioner (specielt anaphylaktisk shock) er meget sjældne, hvis de ses overhovedet. Personer som ikke tåler formalin kan have en særlig stærk irritation i huden ved indstikket. Vaccinen abefales til alle med ti års mellemrum, og er som det fremgår af ovennævnye meget sikker.

Bedste hilsner

Sören Thybo Dr

Sidst opdateret: 01.06.2010
Annonce