Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Hvilken behandling skal jeg vælge hos min tandlæge?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Min fortand -1, blev forsynet med en krone, to måneder senere fik den en rodbehandling og endnu en måneds tid senere knækkede tanden ved roden. Min tandlæge var glad for at jeg kom tilbage til ham, isatte med det samme et implantat, som efter 14 dage viste sig at være løs og inficeret. Trods antibiotika. Den umiddelbare reaktion var at sætte et længere implantat op, men på det følgende besøg var der nu to fagligt korrekte muligheder. Implantatet, lidt længere - eller en 3-leds bro. Tanden, -2, var på dette tidspunkt lidt løs, men sidder nu fast igen.

Som lægmand kan jeg ikke vælge uden at få råd, ved mit næste besøg havde tandlægen kigget på mine data og mener nu, at der skal en 4-leds bro på. Fra den anden fortand, +1 over den manglende -1 videre over de næste to tænder. Disse bærer alle kroner, den ældste ca 15 år, men velsiddende og uden problemer. Den videre behandling skal påbegyndes førstkommende mandag, men min tandlæges tilsyneladende usikkerhed er smittet af på mig og derfor skriver jeg til netdoktor for at få et godt råd. Jeg har andetsteds på netdoktor læst, at en bro i en kurve ikke bruges ret ofte pga drejningen. Vil jeg være bedst tjent med et implantat eller en 4-leds bro?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan bestemt godt forstå din usikkerhed over for, hvilken type behandling du vil være bedst tjent med. Det kan også være lidt vanskeligt for mig at vurdere - alene ud fra en beskrivelse af din tandsituation. Men umiddelbart vil jeg være lidt skeptisk over for løsningen med et længere implantat, da knoglen i området allerede er gået delvist tabt. Et implantat kan kun sidde fast, såfremt der er sund knogle omkring det. Så jeg skønner, at en 4-leddet bro vil være den bedste løsning for dig.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont.

Sidst opdateret: 26.08.2010
Annonce