Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Kronisk betændelse i tænderne

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har gennem rigtig mange år haft en utrolig dårlig tandstatus. Der er via en ny tandlæge/kirurg lagt en plan, som går ud på en delprotese i undermunden. Bevarelse af nogle rødder som skal rodbehandles. I disse skal en ny protese i overmunden i bores. Ved røngtenbilleder kunne man se massiv betændelse i alle rødder. Jeg har dulmet smerterne med pamol og ipren i snart et år, så nu skal der gøres noget, særligt efter en fortand spontant knækkede og også 2 hjørnetænder efterfølgende.

Jeg ønsker svar på, hvilke konsekvenser det har for kroppen, almen helbred, at gå med så massiv betændelse i tandrødderne som jeg har. Jeg er på kontanthjælp og håber det bedste mhp økonomisk støtte, så jeg kan komme ud på arbejdsmarkedet. Jeg har dd. været på jobcenteret hvor jeg gav oplysninger om mit helbred og igangværende behandling. Det var denne leder - en ung cand cient pol - ligeglad med og mente det ikke betød noget overhovedet i forhold til matchgruppe. Det var min opfattelse, han underkendte lægelige oplysninger og specialistoplysninger. Hvad kan jeg gøre? Jeg gik grædende derfra, fordi jeg selvfølgelig har nedsat talefunktion, tyggefunktion og meget synlig dårlig tandstatus som pågældende grinte af. Jeg vil gerne vide hvordan eller om, min dårlige tandstatus påvirker min skjoldbruskkirtelfunktion yderligere. Min hals er meget hævet og jeg har synkebesvær når jeg bliver udsat for pressede situationer. Jeg blev for længe siden gjort opmærksom på strumaen ved en øjenlæge. Jeg glæder mig til at få et svar hurtigst muligt, idet Jobcenteret undlader, at skrive oplysninger om min helbredstilstand.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Jeg kan godt forstå, at du er ulykkelig over dine dårlige tænder og jeg er på dine vegne glad for, at du omsider er ved at få ordnet dem. Uanset om din skjoldbruskkirtel ellers fungerer normalt, er det under alle omstændigheder en stor belastning for hele kroppen, at gå rundt med kroniske betændelsestilstande. Derfor er det bestemt sandsynligt, at din skjoldbruskkirtel har været yderligere belastet af dine rodbetændelser og jeg er sikker på, at du vil få det betydeligt bedre, når dine tænder er blevet ordnet og du er blevet alle dine rodbetændelser kvit. Held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 07.09.2010
Annonce