Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Risiko ved malaria, hvis man har fået milten fjernet

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg fik fjenet min milt for 3 år siden og indforstået med hvad det indebærer og hvad jeg skal passe på i hverdagen. Har også fået at vide at når jeg rejser skal jeg holde mig langt væk fra malaria ramte områder (mere end folk der stadigvæk har en milt), men har ikke rigtig kunne få et entydigt svar på hvad der kan ske med mig hvis jeg skulle få malaria andet et jeg er mere udsat for at få en kompliceret malariainfektion.

Så håbede jeg lidt på at i kunne hjælpe mig med noget svar. Hvad sker der ved en kompliceret malariainfektion? Skal jeg holde mig helt væk fra områder der bare har en snert af malaria? Er der ikke noget medicin der kan hjælpe mig eller hjælper det ikke når milten er væk? Glæder mig til at høre fra jer og finde ud af om ferien kommer til at gå til Bali eller nord Norge.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Det er rigtigt, at man kan være mere udsat for et alvorligt forløb af visse infektionssygdomme, hvis man har fået fjernet milten. Det gælder for eksempel alvorlig infektion med en af de almindligste årsager til lungebetændelse, som forårsages af bakterien pneumokokker. Det gælder også til en vis grad malaria.

Miltens har mange funktioner. En af disse er at frasortere defekte røde og hvide blodlegemer samt blodplader. Milten vil således kunne "rense" blodet for nogle af de røde blodlegemer, som er angrebet af malariaparasitter, hvis man får denne sygdom, og uden milt kan sygdommen hurtigere blive alvorlig.

Alvorlig malaria forårsages af den omstændighed at de røde blodlegeme, som indeholder malariaparasitter begynder at "klæbe" til væggene i de mindste blodkar og blokkerer for blodstrømmen. Det rammer i sær hjerne og nyrer, og specielt frygtet er "hjerne malaria" som kan gøre malaria patienten bevidstløs og i sidste ende slå personen ihjel. Denne komplikation optræder dog først når infektionen med malaria har stået på nogle dage, og får man den rigtige behandling udvikler man ikke livsfarlige komplikationer.

Som tommelfinger-regel skal man derfor alttid, ved influenza lignende symptomer, når man har været i et malariaområde i > 9 dage eller indenfor de sidste 3 måneder, søge lægehjælp og få blodet undersøgt og blive behandlet snarest, hvis mikroscopiundersøgelsen af blodet viser at det er malaria. De der således behandles hurtigt bliver raske på et par dage og får ingen blivende men af malariaen.

Men før man kommer så langt, og når man ikke har nogen milt er det en god idé at tage forebyggende medicin mod malaria, hvis man rejser i et område med forekomst af denne parasit. Selv uden milt er man derfor ikke henvist til kun at vandre i Norge, eller i andre malaria-fri områder.

I spørgsmålet spørges der om der specifikt kan rejses på Bali. Netop Bali udmærker sig ved ikke at have nogen malaria risiko i modsætning til resten af Indonesien, med på små øerne i nærheden, f.eks. Lombok er der faktisk malaria. Hvilket type af forebyggende malaria medicin , der er nødvendig og hvor, kan du få besked om hos din læge, eller på en af de mange vaccinationsklinikker, når du har besluttet dig for en rejseruten.

Bedste hilsner

Sören Thybo

Speciallæge i infektionssygdomme

Sidst opdateret: 19.08.2010
Annonce