Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Forebyggelse af malaria medicin til Mexico og Guatemala

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg rejser en måned til Mexico (syd for mexico City) og Guatamla som rundrejsende med rygsæk. Planen er, at jeg skal ud i både regnskov og jungle og leve tæt med lokalbefolkningen. Efter at jeg har undersøgt området nærmere på nettet, kan jeg umiddelbart se, at det er bedst at tage forebyggende malariapiller. Spørgsmålet er derefter, hvilket præparat, jeg skal bruge? Seruminstituttet anbefaler Klorokin, men jeg kan på Netdoktor.dk se, at der kan forekomme resistens mod dette præparat. Min egen læge var ikke til særlig meget hjælp, da hun blot henviste til seruminstituttet.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Mexico er det kun de helt sydlige dele af landet (Fortrinsvis Chiapas) hvorder er nogen, men begrænset risko for malaria. I Guatemala er risikoen ligeledes begrænset og malaria findes kun i områder der ligger under 1500-1800 meters højde. Den malaria som findes er overvejende den såkaldte vivax malaria og resistens mod klorokin er ikke et problem. De myg, som overfører malaria, stikker om natten mest, fra skunmring til daggry, og skal man bo på landet, hvor der kan være mange myg, er det en rigtig god idé at medbringe et insektmiddelimprægneret moskitonet, og før resjen være fortrolig med, hvordan nettet sættes op, og at medbringe snor, stifter, tape, som kan hjælpe med at fastgøre nettet.

Man kan vælge at tage klorokin tabletter (eller ergoquin) 2 tabletter på en bestemt dag ugetligt, hvor man starter en uge før opholdet og fortsætter under opholdet og indtil 4 uger efter man er kommet hjem. Men som sagt er malaria risikoen lille, og mange fravælger denne form for forebyggelse.

Derimod er der i begge lande risiko for at blive stukket af andre myg, som kan overføre virus sygdommen Dengue, som - hvis man får den - godt kan betyde en uges feber, og at man efterfølgende bliver meget træt og afkræftet. Desværre stikker disse myg både om natten og om eftermiddagen. Som værn mod disse stik kan man bruge såkaldt repellant (= jungleolie) på den del af ens hud, som ikke er dækket af tøj. I Danmark kan man på apotekerne købe Autan til dette formål. I mexico kan man få pepelleant indeholdende såkalt DEET (di-ethyl toluamid) og gerne i en koncenrtration fra 30-50%. God tur

Med venlig hilsen

Sören Thybo

Speciallæge i infektionssygdomme

Sidst opdateret: 19.08.2010
Annonce