OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Jeg har i nu i ca. 1½ år haft mavetarm-problemer. Det startede med diarré og blev siden til nærmest kronisk forstoppelse. I starten havde jeg ofte smerter i venstre side af maven eller hele vejen indover maven i navlehøjde. For over 1 år siden fik jeg undersøgt aff. for blod: I.a (intet anormt). For ca. 16 måneder siden fik jeg foretaget UL af underlivet, som også var i.a. For ca. 15 måneder siden fik jeg foretaget en koloskopi: I.a. I feb. i år fik jeg foretaget en gastroskopi, der viste et lille glidehernie. Jeg har mavesmerter i mindre grad det meste af dagen, ofte 10 cm. over navlen. Afføringen veksler mellem lidt tynd og hård mave. Der er meget ofte mavetarmlyde. Egen læge konkluderer, at det nok drejer sig om irriteret tyktarm. Jeg synes bare ikke smerterne forsvinder efter toiletbesøg. Jeg lever i en konstant angst, for der skal være noget alvorlig galt. Hvor ofte skal man have lavet en koloskopi, når man har sådanne symptomer? Håber på et svar.
Med venlig hilsen en spørger
Kære spørger
Som så mange andre patienter, har du gennemgået kikkertundersøgelser i tarmkanalen og skanninger, uden at man har fundet en sikker forklaring på dine mave- og afførings-symptomer. Disse undersøgelser viser, om der er noget synligt unormalt, og det har der jo øjensynligt ikke været. Der er derfor ikke umiddelbar nogen grund til at få dem gentaget. Det næste skridt bør derfor være at undersøge, hvorledes tyktarmen og endetarmen fungerer dvs. hvordan afføringen bliver opbevaret og transporteret. Her har nye undersøgelser vist, at man kan være såkaldt skjult forstoppet dvs. have alt for meget afføring i tarmen, selvom man er på toilettet daglig, med tynd eller fast afføring. Det har været forklaringen for mange mennesker, der lider af irritabel tyktarm, også med mavesmerter og oppustethed.
For at undersøge funktionen skal der som det første foretages en samlet bestemmelse af passagetiden igennem tyk- og endetarm og afførings-ophobning. Herefter kan man sammensætte et individuelt program til behandling, der tager sigte mod at fjerne maveklagerne og bedre afføringen. Det lykkes sædvanligvis i høj grad. Din læge kan henvise til Tarmlaboratoriet, Helsingør Hospital, hvor man har foretaget undersøgelserne (og offentliggjort dem) og anvendt resultaterne i en længere årrække til gavn for mange patienter. Vi har også erfaret, at eventuelle hudproblemer ligeledes bedres.
Venlig hilsen
Dennis Raahave Overlæge dr.med.
Speciallæge i mave-tarmsygdomme
Sidst opdateret: 26.08.2010