Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Blister i munden

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung kvinde på 24 år der gang på gang på gang får blister i munden når jeg har menstruation. Jeg har været til læge med det flere gange, men det kan de ikke gøre noget ved. Bor på Grønland. Hvad kan man gøre? Det bliver værre og værre.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Ja, blister i munden kan virkelig være meget smertefulde og er samtidig den hyppigste sygdom i mundens slimhinder. Årsagen er ikke fastlagt, men blister i munden minder i sit sygdomsforløb meget om forkølelsessår (herpes simplex virus), men herpes simplex virus er ikke årsagen til blister i munden. Der kan snarere være tale om reaktivering af en anden virus inden for herpes-familien.

Med hensyn til forebyggelse af blisterne, bør du spise en multivitamin tablet med mineraler, bl.a. har LongoVital vist sig at virke forebyggendde på udbrud af blister i munden. Virkningen kan lade vente på sig, så det gælder om at være tålmodig - der kan nogle gange gå helt op til 3 måneder før virkningen slår igennem. De første par uger er det en god ide med dobbelt dosis. Men herudover må du også indtage et dagligt ekstra tilskud af jern og folinsyre. Jeg er sikker på, at du vil have gavn af nævnte. Når først blisten er kommet, er det eneste man sådan set kan gøre for at mindste smerterne, at desinficiere området flere gange om dagen. Man tørrer blisten af med den ene ende af en vatpind og dupper fx. klorhexidinopløsning 0,1-0,2 % på med den anden ende. Evt. kan man også skylle munden med en desinficerende mundskyllevæske. Held og lykke!

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

Specialtandlæge, dr. odont."

Sidst opdateret: 10.11.2010
Annonce