Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Øjenoperation, hvilken skal jeg vælge?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har et spørgsmål vedrørende øjenoperation. Jeg er meget nærsynet og bruger briller med styrken -23 og -26. Jeg har i forbindelse med et fald, da jeg var 10 år pådraget mig en rids på min højre hornhinde som har dannet arvæv. Dette er dog forholdsvis i bero. Ligeledes har jeg bygningsfejl på mit venstre øje. Jeg har ikke haft stabile styrker de sidste år.

Jeg ønsker indenfor kort tid at søge henvisning til forundersøgelse til eventuel operation . Jeg har bare læst så meget, og er blevet meget i tvivl om lige præcis hvilke af de operationer, jeg muligvis kan være kandidat til. Jeg har altid hørt at laser nok ikke vil være en mulighed med mine styrker?

Mit spørgsmål går på, om der eventuelt kan blive tale om en hornhindetransplantation eller en kunstig hornhindeoperation?

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Du hører til den efterhånden sjældne gruppe af danskere, der har høje to-cifrede minusværdier i brille eller kontaktlinsemål. Denne type øje er først og fremmest sart: Man får lettere andre øjensygdomme såsom grå stær og ikke mindst nethindeløsning , hvor de ellers forbedrede behandlingsresultater endnu ikke er slået helt i gennem hos stærkt nærsynede. Du skal derfor være forsigtig og i hvert fald se med skepsis på de rosenrøde løfter i annonceform i ugebladene. Dertil kommer, at din nærsynethed kan risikere at tiltage i endnu nogle år, man skal i hvert fald være meget sikker på, at der er tale om stabile forhold, før man går i gang med øjne af din kaliber.

Jeg går ud fra, at du har været igennem en afprøvning med kontaktlinser; hvis ikke, bør du forsøge dette først, eventuelt ved hjælp af Statens Øjenklinik, der har særlig ekspertise med så høje værdier, og som din øjenlæge kan henvise dig til. Laserslibning af så stor en nærsynethed er upræcis, det vil sige, at man sjældent rammer plet, og der bliver fjernet over halvdelen af den normale hornhindetykkelse allerede ved -16 dioptrier. Hornhinden bliver derved mindre modstandsdygtig overfor stød og slag, og øjet kan risikere at flække. Man kan selvfølgelig overveje at nøjes med en slibning ned til den halve styrke, men den praktiske fordel herved er begrænset.

Derudover findes der muligheder for at lægge korrigerende linser ind i øjet mellem hornhindens bagside og regnbuehindens forside (forkammeret), samt at anbringe en linse midt i hornhindevævet. Dette kan måske ikke længere kaldes eksperimentel kirurgi, men det sker dog, at en linse må fjernes igen på grund af komplikationer.

Den første løsning er den, der har de foreløbigt bedste resultater, men man kender endnu ikke til langtidsobservationer af det. Hvis du foretrækker en af de sidstnævnte kirurgiske løsninger, vil jeg råde dig til at blive henvist til øjenafdelingen, Århus Kommunehospital, hvor man i mange år har oparbejdet hornhindekirurgien til noget af det bedste i Skandinavien. Der kan også blive tale om at sende dig til udlandet - Holland for eksempel - hvis der ikke kan dokumenteres tilstrækkelig erfaring i Danmark med disse metoder.

Med venlig hilsen

Erik Krogh, overlæge, dr. med.

Sidst opdateret: 17.11.2010
Annonce