Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Brune pletter på bindehinden og iris. Er det farligt for synet?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver fordi, at jeg har fået nogle brune pletter på bindehinden. Mit syn har ændret sig fra -2 til -5 på 1 år. Det syntes min læge, at jeg skulle tjekkes for, så jeg fik en henvisning til øjenlægen og kom derind blot to dage efter. Jeg følte ikke, at han tog min bekymring alvorligt, og han sagde blot, at det var interessant, og at det bare er pigmenter. Da jeg spurgte ind til, hvorfor pletten mon blev større, svarede øjelægen blot, at det var almindeligt.

Udover det har jeg haft nogle svage smerter i øjnene og nærmest en brændende fornemmelse. Jeg fik først to brune pletter på bindehinden og en plet på min iris. Den ene af pletterne er blevet større - hvorfor vokser den? Og jeg har nu fået to pletter mere siden besøget. Kan du fortælle mig, hvorfor og er det farligt? Eller er det bare normalt som øjenlægen siger? Kan det have noget med min synsændring at gøre? Jeg er virkelig bekymret for mine øjne.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Brune pletter på slimhinden udenpå øjeæblet og på regnbuehinden kan bedst sammenlignes med fregner. Det er yderst sjældent, at de bliver ondartede, men de kan godt vokse alligevel for eksempel i puberteten. De har intet at gøre med din nærsynethed - den løber sit eget løb, også med den hurtigste udvikling i puberteten.

At gå fra -1 til -5 på et år er dog ikke almindeligt, og det var helt rigtigt af din læge at sende dig til specialisten. Man må overveje, om du måske kunne have det, der kaldes en ”studentermyopi” altså en falsk ekstra nærsynethed , der bliver provokeret af lang tids nærarbejde, for lidt nattesøvn osv.

Hvis man i sådan en fase får bestemt briller, bliver de for stærke, hvilket man ikke i længden kan holde ud, selvom man umiddelbart ser knivskarpt igennem de nye glas.

Øjentørhed skal ikke behandles med medicin, men med smøremidler, for eksempel viskøse øjendråber, der er i håndkøb og er komplet uskadelige. Det kan også være en følge af for megen læsning, ikke mindst foran en PC skærm, hvor mange glemmer at blinke, når indholdet er spændende, som nogle kan opleve det, når de spiller computerspil. Hvis du har kontaktlinser, er det bedre at holde øjet fugtigt med fysiologisk saltvand, der også er i håndkøb.

Venlig hilsen

Erik Krogh, overlæge, dr. med.

speciallæge i øjensygdomme

Sidst opdateret: 18.03.2011
Annonce