Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg bliver for våd i forbindelse med sex

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg skriver fordi jeg forgæves har læst diverse brevkasser om lignende problem, uden at finde et tilfredsstillende svar. Mit problem er at jeg bliver for våd i forbindelse med sex. Faktisk så våd at det løber ud af mig i store mængder. Mange beskriver det som et luksusproblem, som man blot bør nyde. Dette er dog svært, når jeg bliver så våd at det nedsætter følsomheden. Min sidste kæreste var yderst veludrustet, men problemet opstod alligevel. Jeg føler mig meget begrænset i mit sexliv fordi jeg ofte fravælger forspil, for ikke at blive for våd. Jeg fravælger også visse stillinger fordi jeg bliver så våd og føler mig meget hæmmet. Jeg har prøvet stort set alt for at afhjælpe problemet. Jeg har prøvet at snige mig ud på badeværelset lige inden, for at tørre det værste væk og har prøvet at tænke på andre ting, for at begrænse hvor våd jeg bliver, men intet hjælper. Onani inden samvær med min partner hjælper heller ikke og jeg har også prøvet at skifte p-piller uden held. Jeg ønsker virkelig at få gjort noget ved problemet og ikke bare råd om at nyde det, for det kan jeg ikke og det er uanset om min partner kan lide det. Jeg håber inderligt at I kan hjælpe og forhåbentlig fortælle om hvad der kan være af behandlingsmuligheder. Jeg har hørt man kan blive opereret i armhulerne for at mindske sved og selvom det ikke kan sammenlignes tænker jeg at der også må være behandlinger der kan hjælpe mig med at mindske hvor våd jeg bliver. På forhånd tak for svar.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Mange tak for dit spørgsmål, som har voldt mig en del hovedbrud. Store mængder skedesekret under ophidselse/samleje ("lubrikation, som det kaldes i lægesproget) er ikke noget ukendt fænomen, menat sekretmængden er så rigelig, at det giver problemer, er ikke helt almindeligt. Rent fysiologisk skyldes kvinders lubrikation, at blodkarrene omkring skeden (akkurat som mandens penis)fyldes med blod under seksuel ophidselse, og at en del af blodets væske presses igennem skedevæggen i form af en fedtet, gennemsigtig væske. Yderligere kan der komme en del sekret fra de såkaldte bartholinske kirtler - to bønnestore kirtler, som ligger på hver side af skedeindgangen. Det er desuden velkendt, at nogle kvinder er i stand til at "ejakulere" fra urinrøret under orgasmen, og væsken (som ikke er urin) kommer her fra nogle småkirtler beliggende lige under blæren. Endelig skyldes rigelig "fugtning" i sjældne tilfælde inkontinens, så kvinden uden at vide det tisser en smule under ophidselse/samleje. Sidstnævne ses dog helt overvejende hos ældre kvinder eller hos kvinder, som netop har født. Jeg tror derfor ikke, det har noget med din situation at gøre.

Når alt det er sagt, kan jeg altså ikke finde nogen oplagt forklaring på, at du bliver så våd i forbindelse med seksuel ophidselse, at det giver dig problemer. De fleste kvinder kender til forskellige grader af fugtning (afhængig af situation og humør), men jeg forstår på din mail, at problemet er relativt konstant og har bestået gennem mange år. Desuden er det rigtigt, at visse lægemidler kan påvirke fugtningsgraden (dog især i negativ retning), men også dette spor ender i dit tilfælde blindt, eftersom du kun tager p-piller.

Tilbage står, at din fysiologi formentlig bare er sådan indrettet, at du danner meget sekret ved seksuel ophidselse. At det med andre ord er et 100 % normalt fænomen - selvom det tydeligvis irriterer dig. Selvom du skriver, at jeg ikke må forlange, at du skal acceptere tingenes tilstand og nyde, at du er et sanseligt ogseksuelt væsen, vil jeg alligevel bede dig overveje, om den rigelige fugtning kun er et praktisk-mekanisk problem, eller om det også handler om, at du føler dig uattraktiv eller ligefrem "ulækker". Når du skriver, at du har prøvet at "snige dig" ud på badeværelset, lyder det nemlig for mig, som om du skammer dig en smule - og skam er som bekendt ikke noget godt udgangspunkt for sex. Så selvom jeg fuldt ud anerkender dit problem, var det måske aligevel en idé at prøve (meget gerne sammen med din partner, hvis du har sådan én) at "omdefinere" problemet til noget mere positivt - et udtryk for, at du er i stand til at nyde sex fuldt ud. Det tror jeg, de fleste fyre vil finde enormt attraktivt - og i hvert fald klart foretrække frem for det modsatte (og lang mere udbredte) problem: skedetørhed.

Tilbage står spørgsmålet om, hvad du skal/kan gøre - og her er jeg bange for, at jeg bliver mere lavpraktisk, end du bryder dig om. Jeg vil således foreslå, at du har et lille, rent og tørt håndklæde (eller en kvalitetskøkkenrulle) liggende ved sengekanten (eller hvor I nu har sex). Jeg ved godt, at det ikke lyder hverken sexet eller romantisk, men igen tror jeg i høj grad, det handler om, hvordan du og din partner håndterer situationen. Hvis du skammer dig og forsøger at skjule problemet, er det næsten dømt til at mislykkes. Men hvis du fra begyndelsen fortæller åbent, at du bliver meget våd, når du bliver ophidset, så forvandler I problemet fra noget emotionelt til noget praktisk, som bare skal løses. Desuden får du over for dig selv og din partner vendt vådheden fra et problem til et udtryk for lyst.

Summa summarum: Jeg tror, at du fra naturens hånd er udstyret med en særlig veludviklet evne til fugtning i forbindelse med seksuel ophidselse. Det er ikke så almindeligt, men det ses. Det er irriterende, men det er ikke en sygdom. Og det skal løses med lavpraktiske midler, ikke med medicin eller kirurgiske indgreb. Jeg synes, du skal prøve at se dig selv i øjnene og acceptere tingenes tilstand - og så i øvrigt snakke åbent og ærligt med dine seksualpartnere om sagen. Som sagt kan jeg ikke i min levende fantasi forestille mig, at nogen vil vende dig ryggen på dénkonto. Snarere tværtimod. Hvis du slet ikke kan bruge mit svar til noget, er der naturligvis også den mulighed, at du tager en snak meden gynækolog om tingene. Men det skal helst være en gynækolog med forstand på sexologi. Du skal i så fald henvises gennem din egen læge og kan så spørge, om han/hun kender en sexologisk kyndig gynækolog i lokalområdet. Held og lykke med det!

Bedste hilsner,

Christian Graugaard Læge, ph.d.

Sidst opdateret: 09.03.2011
Annonce