OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Spørgsmålet er relateret til min søn på 7 år. Han har denne vinter haft en del ørepine - noget der aldrig tidligere har været problemer med. Han har fået øredråber og næsespray af egen læge men ikke penicillin. På grund af propper i ørene var det svært at se trommehinden , og der var ikke meget feber. Efter cirka 14 dagen var han på toppen igen.
Jeg havde ham så med i svømmehallen i går og cirka en time efter klagede han over ondt i højre øre. Vi tog derfor til til vagtlægen ved 21.00 tiden, der skrev penicillin ud til om morgenen ved stadig feber.
Han havde meget ondt om natten, hvor øret begyndte at væske, og nu her til middag kom der betændelse ud i store mængder, så der er nok ikke tvivl om, at trommehinden er sprunget. Og nu kommer så mit spørgsmål:
Kan det lade sig gøre at der kommer så meget betændelse og overtryk i mellemøret på så få, cirka 19 timer, at trommehinden sprænger?
Med venlig hilsen en spørger
Mellemørebetændelse er en ret hyppig tilstand hos børn. I mange tilfælde er den ledsaget af forkølelse. Der er særlige forhold, der gør sig gældende hos børn under 2 år, så mit svar går alene på børn over den alder.
I rigtig mange tilfælde hvor børn får ondt i ørerne, skyldes det alene en væskeansamling i mellemøret (serøs otit), og ikke betændelse (pus) som sådan. I de tilfælde har barnet oftest ikke feber, fremstår upåvirket, og behandlingen vil alene være smertestillende. I de tilfælde vil trommehinden være reaktionsløs, altså uden rødme. Den kan være frembulende som udtryk for væskepresset, og dette vil også kunne påvises ved en trykmåling af øret - en tympanometri. I disse tilfælde vinder man intet ved at give penicillin, men derimod er det givtigt at få tilrettelagt en ordentlig smertebehandling.
Når der er tale om en regelret mellemørebetændelse (purulent otit), vil barnet have feber. I de tilfælde vil trommehinden være rød og frembulende. Tilstanden vil oftest hele spontant, og ved et barn, der ellers har det rimeligt, ser man som regel tilstanden an en 3-4 dage uden antibiotika - naturligvis med en tilstrækkelig smertestillende behandling.
Hvis der fortsat er smerter og feber derefter, behandler man med penicillin. Som svar på dit spørgsmål:
Din søn har næppe gået med en ubehandlet mellemørebetændelse i 14 dage! Når først en infektion rammer mellemøret, kan der godt opbygges en betændelse over kort tid, der medfører, at trommehinden springer. Men trommehinden kan lige så let springe på grund af væskeansamlingen alene, som jo er en tilstand, der ikke kræver antibiotisk behandling.
Forløbet for din søn lyder således typisk, og min umiddelbare tolkning er, at han er behandlet helt efter bogen. En sprunget trommehinde vil i øvrigt oftest hele uden følger, men det kan kræve lidt opfølgende kontroller hos jeres egen læge.
Med venlig hilsen
Morten Svenning,
speciallæge i almen medicin
Sidst opdateret: 06.05.2011