Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit øje bevæger sig hver gang jeg spiser, kan det behandles?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg har altid fået at vide, at jeg kan en speciel ting, som ingen andre kan med mit øje. Når jeg spiser, råber eller i det hele taget bruger min kæbe, begynder mit højre øje at bevæge sig. Det er værst, når jeg bider sammen. Derfor spiser jeg aldrig i offentligheden, fordi folk kigger på mig. Nogle gange kommer fremmede endda hen og spørger, hvad der sker med mit øje.

Min mor siger, at der nok er noget i vejen med en nerve. Jeg har haft det, siden jeg var helt lille. For at skære det i pap, er det som om at mit ene øje åbner og lukker sig mere. Når jeg bider sammen eller åbner munden meget, så åbner mit højre øje sig så meget, at jeg kan mærke det. Som om at det vil hoppe ud. Det ser gyseligt ud. Det ødelægger min selvtillid fuldstændig, og jeg spiser altid alene, hvor ingen kan se mig.

Mit spørgsmål er derfor, om jeg kan få det fjernet på nogen måde. Om det er via en operation eller hvad der skal til, så vil jeg gerne gå igennem det. Jeg kan ikke holde det ud mere, og jeg er træt af, at hver gang jeg skal lære nye mennesker at kende, så skal jeg til at forklare dem hvorfor jeg har et spasser-øje.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Svaret på dit spørgsmål er let. Det fænomen, du beskriver, er opkaldt efter den engelske øjenlæge Marcus Gunn, der beskrev det i 1880’erne. Du kan læse om det på Wikipedia, men pas på: samme læge har beskrevet en abnormitet i pupilbevægelserne, men disse to ting har ikke noget med hinanden at gøre.

Det fine ord for tilstanden er ”synkinese”, hvilket betyder, at to eller flere muskler aktiveres på samme tid, selvom man kun har tænkt sig, at det skulle være den ene. Forklaringen er, at nogle nervebaner i løbet af fosterudviklingen er vokset udover deres naturlige grænser. Der er et klart arveligt moment i fænomenet, og det har en vis tendens til at formindskes med alderen, men jeg kan godt forstå, at du har svært ved at se 30-40 år frem i tiden.

Fænomenet er helt uskadeligt for dit syn nu og i fremtiden. Til gengæld er behandlingen vanskelig og kan for eksempel gå ud på at overskære den nerve, der styrer øjenlågets bevægelser, men det kan så betyde, at dit øjenlåg resten af livet vil hænge længere ned end naboøjets. Der er således en pris at betale for en positiv behandlingseffekt. Til bivirkningerne kan også høre, at øjets fugtighed ikke kan opretholdes, når dine blinkebevægelser bliver forstyrret af en operation, og så skal man dryppe med smøremidler flere gange dagligt resten af livet for at kompensere for det.

Du skal have en grundig undersøgelse og vurdering af netop din udgave af dette fænomen. Meget få øjenlæger har tilstrækkelig erfaring, og det bedste ville være at blive henvist til Glostrup Sygehus, der både har øjenlågs- og skelekirurger samt øjenlæger med særlig viden om øjets nervesystems funktion og sygdomme. Det er hvad man kalder en tværfaglig opgave, og enhver behandling skal afvejes nøje med hensyn til fordele og ulemper. Du skal være forberedt på, at lette løsninger ikke eksisterer.

Med venlig hilsen

Erik Krogh,

overlæge, dr. med., speciallæge i øjensygomme

Sidst opdateret: 26.08.2011
Annonce