OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.
Kære Netdoktor
Jeg har nu 6-7 gange over de sidste mindst 10 år oplevet et mærkeligt flimrende fænomen i øjnene. Det er nok ikke øjnene men synsnerven/hjernen, for det er der også, når jeg lukker øjnene. Der er nok tendens til, at det er blevet en smule hyppigere efterhånden eller rettere, at pauserne mellem fænomenet er blevet kortere.
Fænomenet starter som en en lillebitte lysende/flimrende plet. Det begynder altid nogenlunde midt i synsfeltet. Men pletten vokser ret hurtigt. Mens den vokser, flimrer det, og jeg se regnbueagtige farver/mønstre i flimmeret. Jeg kan ikke læse mens fænomenet viser sig, men ellers ser jeg sådan set godt nok - bortset fra det flimrende mønster.
Efterhånden som pletten vokser, bliver mønsteret mere groft (stormønstret). Samtidig flytter det sig længere og længere væk fra centrum af synsfeltet, og når der er gået 5-10 minutter, er det forsvundet ud af feltet. Herefter kan jeg sagtens læse igen. Flimmeret er ikke forbundet med nogle som helst andre gener, hverken før, under eller efter. Er det et 'normalt' fænomen eller noget der skal undersøges nærmere?
Med venlig hilsen en spørger
Kære Spørger
Det beskrevne fænomen har at gøre med kredsløbet enten i hjernens synsområde eller i nethinden. Umiddelbart tænker man på migræne , da jeg kan forstå, at symptomerne er dobbeltsidige. Man kan godt have migræne udelukkende med øjenfænomener og uden hovedpine, men typisk vil der være ægte migræne i familien. Synsforstyrrelserne ved migræne begynder dog oftest i udkanten af synsfeltet og flimrer derefter ind over midten.
En anden forklaring kunne være formindsket blodtilførsel til hjernen fra halskarrene (karotis-stenose), der i begyndelsen giver anledning til kortvarige, men hyppigst ensidige synsforstyrrelser. Denne mulighed er det enkelt, sikkert og ufarligt at undersøge for med en utralydsmåling af hastigheden af blodstrømmen i halskarrene. Hvis denne ligger under et bestemt niveau, er der i dag rigtig gode muligheder for kirurgisk behandling, hvilket ideelt bør udføres, før der optræder en blivende forringelse af synet eller andre af hjernens funktionsområder.
Den sidste nærliggende mulighed er, at du har en begyndende ”tør” øjenforkalkning (AMD ), som man i dag også kan behandle med en vis succes både for den tørre og den ”våde” forms vedkommende. Den sidste har du ikke, da den medfører pludselig, voldsom og vedvarende forvrængning af synet, hyppigst på eet øje (ad gangen). Det mest praktiske vil være at begynde hos øjenlægen; hun/han vil som regel have en disponibel tid til ”subakutte” patienter, og der skal helst ikke gå tre måneder. Hvis du frikendes her, bør du tale med din egen læge om de førstnævnte muligheder, men en ultralydsundersøgelse af halskarrene for meget er bedre end en for lidt.
Med venlig hilsen
Erik Krogh,
overlæge, dr. med., speciallæge i øjensygdomme
Sidst opdateret: 24.08.2011