Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Parodontose og løs tand

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en kvinde, der har fået konstateret begyndende parodontose . Igennem flere år har jeg haft fire årlige besøg hos min tandlæge for at sikre mine tænder. Med jævnlige tandlægebesøg og min egen vedligeholdelse ser det ifølge min tandlæge rigtig rigtig fint ud. Der er dog nu en kindtand (i undermunden den lige inden visdomstanden), der er løs og har rykket sig. Den giver mig umiddelbar ingen problemer, men tandlægen insisterer på, at den skal hives ud, hvilket jeg helst vil undgå. Ifølge tandlægen vil den kunne "smitte" de andre tænder hvilket jeg ikke forstår. Den har været løs i en årrække men først nu er den begyndt at rykke sig, hvilket jeg mener kan skyldes den efterfølgende visdomstand som er ved at være helt fremme.

Jeg håber I kan hjælpe mig med råd om, hvad jeg skal, da jeg helst vil undgå at miste en tand.

Med venlig hilsen en spørger

Svar

Kære Spørger

Når din kindtand er løs og rykker sig, vil det under alle omstændigheder være et spørgsmål om tid, før du helt naturligt mister den.

Parodontose smitter ikke i bogstavelig forstand, men den betændelse der er i knoglen ved parodontose vil uvægerligt nemt kunne brede sig til de to nabotænder. Derfor er jeg tilbøjelig til at give din tandlæge ret i, at du bør have din løse parodontose-kindtand fjernet. Så vil din visdomstand også nemt kunne komme helt frem. Derudover er det jo ikke sundt for organismen som helhed, at gå rundt med en kronisk infektion, hvilket der jo reelt er tale om ved din løse kindtand.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen,

specialtandlæge, dr. odont

Sidst opdateret: 24.08.2011
Annonce