Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg kan ikke gå ude uden solbriller, da mine øjne er meget lysfølsomme. Hvad skyldes det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg er en ung mand, som egentlig er sund og rask, men jeg har i et par år (og i større grad på det seneste) været plaget af mine øjne, som ser ud til at blive mere og mere lysfølsomme. Jeg har det med at knibe øjnene enormt meget sammen, så snart jeg kommer ud i dagslyset (eller er i et rum med meget dagslys). Det er enormt anstrengende at gå så meget af tiden og skulle knibe sine øjne sammen.

Det har medført, at jeg bruger solbriller selv på dage, hvor der er helt overskyet, fordi mine øjne simpelthen irriterer mig så meget, hvis jeg ikke bruger dem. Solbrillerne hjælper mig, men det kan jo godt se lidt mærkeligt ud at gå rundt med solbriller, når det regner.

Jeg har ingen problemer med synet og har heller aldrig haft det, men jeg oplever alligevel denne form for lysfølsomhed, som i sig selv kan være rigtig irriterende.

Jeg håber, I har en forklaring på det, da jeg er ved at være godt træt af ikke at kunne slappe af i dagslys uden solbriller. Jeg får det desuden befriende, så snart jeg kommer ind i et mørkt lokale, da jeg så får en følelse af omgående afslapning i øjnene.

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det lyder som om, at du ikke har været til øjenlæge. Det kan jeg kun anbefale dig at gøre.

Lysskyhed kan skyldes lidelser i selve øjeæblet; nethindeforandringer i forbindelse med forkalkning og sukkersyge giver ofte anledning til dette symptom. Grå stær er også en almindelig forklaring, og engang imellem kommer lysskyheden, førend man begynder at se sløret. Grå stær kan godt ses hos unge mennesker og er da typisk af den arvelige form.

Derudover er lysskyheden et almindeligt symptom ved sygdomme i øjets slimhinde. Her gælder det først og fremmest om allergi , som godt kan begrænse sig til denne region; ydre påvirkninger i form af mascara og brug af øjendråber kan være forklaringen, men det samme gælder en fødevareallergi , som måske ikke giver sig til udtryk på andre måder.

Der er således nok at gå i gang med, men det vigtigste er, at du bliver SET på af en kompetent person, det vil sige en speciallæge i øjensygdomme. Derfra kan du så blive viderehenvist til en allergiklinik eller en øjenklinik på hospitalet.

Held og lykke!

Erik Krogh, dr.med., overlæge i øjensygdomme.

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce