Annonce

Jeg brækkede min næse for år tilbage, og min vejrtrækning er siden blevet meget besværet. Skal jeg opereres, og skal jeg selv betale?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Mit spørgsmål vedrører min brækkede næse, som jeg brækkede for fire år siden til en basketball-kamp. Nu hvor der er gået fire år, kan jeg mærke at min vejrtrækning er blevet MEGET dårligere.

Når jeg fx bliver forkølet, bliver min næse ved med at være forstoppet i lang tid. Jeg har det som om, at min næse er forstoppet i sommeren nogle gange. Hvad gør jeg? Vil gerne vide, om det er muligt, at få den opereret eller sat på plads nu. Og koster det penge?

Vil også gerne vide hvordan operationen (hvis det er en operation) foregår, om det efterlader ar på næsen, og om jeg skal være under fuld bedøvelse?

På forhånd tak

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Du kunne meget vel have en klassisk følgevirkning til en brækket næse, nemlig en skæv næseskillevæg, det man kalder septumdeviation. Ved septumdeviation vil problemerne mange gange være ensidige, sv.t. det næsebor der er blevet mindre pga den skæve skillevæg. Det skriver du ikke om er gældende for dig.

Du skal ses af en øre-næse-hals læge, mhp om der skal laves en operation der retter skillevæggen op. Når der er tale om følger efter et uheld, er det ikke noget du skal betale selv. Der er flere forskellige måder man kan operere på, og det efterlader ikke ar på næsen. Som udgangspunkt vil man blot være lokalbedøvet, men det afhænger naturligvis af indgrebets art. Den hårde del af næsen som du kan mærke, er ikke knogle men brusk, som fæstner til kraniet mellem øjnene. Når man skal rette skillevæggen op, “brækker” man næsen igen og placerer skillevæggen i sin rette position, hvorefter den heler op igen. Nu er det nogen år siden skaden skete, og derfor kan indgrebet godt være mere vanskeligt.

Venlig hilsen Morten Svenning Nielsen, Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce