Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Mit kæbeled klikker, jeg har hovedpine og ondt i mit øre. Hvad skyldes det?

Spørgsmål

Kære Netdoktor

Jeg får nogle klik i mit venstre øre, hver gang jeg synker. Jeg har konstant en fornemmelse af tandpine, ondt i øret og i halsen, og jeg gik derfor til min læge for 14 dage siden. Her blev jeg podet i halsen og kigget i øret, men der var intet at bemærke.

Jeg var hos min tandlæge for nu en uge siden, og han sagde jeg havde lidt tandkødsbetændelse netop i venstre overmund. Jeg skyller nu dagligt min mund med Hextril. Hvis dette ikke hjælper, vil min tandlæge give mig penicillin.

Jeg dyrker almindelig gymnastik en gang om ugen og får løst op for alle muskler. Dog spænder jeg af og til i kæben. Kan det være årsagen? Hvor længe skal jeg holde ud, inden tilstanden ændrer sig? Og tror du, at penicillin overhovedet vil hjælpe?

Venlig hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Når det føles, som om det klikker i øret, kommer lyden i virkeligheden fra kæbeleddet. Kliklyden opstår, når bruskskiven i kæbeleddet ikke følges med ledhovedet i kæbeleddet. Klikket kommer, når bruskskiven smutter på plads.

Du har ganske ret i, at det kan skyldes, at du spænder i kæben, og spændinger i kæben kan faktisk også give tandpine-lignende symptomer . Klikken i kæbeleddet er en slags forstadium til gigt i leddet , og for at tilstanden ikke skal forværres, vil jeg anbefale, at du får lavet en hård bidskinne hos din egen tandlæge - eller hos en bidfunktionsspecialist.

En hård bidskinne aflaster kæbeleddet, og efter nogle måneders brug er der chance for, at kliklydene hører op. En hård bidskinne anvender man normalt om natten, men den kan naturligvis også anvendes om dagen. Man kan dog ikke spise med den i munden, og man taler heller ikke særlig tydeligt med den.

Penicillin vil selvsagt ikke have nogen virkning på dit klik i kæbeleddet! Tandkødsbetændelsen må din tandlæge følge op på, men den har intet at gøre med dine kæbeledslyde.

Med venlig hilsen

Anne Pedersen, specialtandlæge

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce