Annonce

Jeg kaster op ved mindste indtagelse af alkohol. Hvad kan jeg gøre?

Spørgsmål

Kære NetDoktor

Jeg er en ung fyr på 25, som de seneste mange år har været enormt generet af noget, som ingen læge endnu har formået at stille en diagnose på. Jeg har enormt let til opkast . Jeg kan f.eks. kaste op ved tandbørstning, grundet stærk tandpasta formoder jeg, men hvor mine gener virkelig kommer til udtryk, er ved indtagelse af alkohol. Drikker jeg en stor slurk øl, vin, stærk drink eller lignende, resulterer det ofte i opkast. Jeg kan ikke drikke 2 slurke alkohol efter hinanden, så er opkast en garanti. Ren spiritus (vodka eksempelvis) er med garanti efterfulgt af opkast, bare jeg nipper til det.

Jeg har ikke altid haft det sådan, jeg har før kunnet drikke uden disse bivirkninger. Men de seneste 6 år har jeg ikke indtaget ren spiritus, og knap nok vin eller øl, da risikoen for at kaste op simpelthen er for stor. Jeg kan ikke drikke ved brylluper, fødselsdage, nytårsaftener eller andre festlige lejligheder, med mindre jeg drikker nogle meget lette cocktails i et langsomt tempo. Det gør ikke ondt, når jeg drikker, jeg får bare opkast-reflekser, så snart væsken er kommet ned i maven. Ikke fordi det smager grumt, overhovedet, min mave reagerer bare prompte. Det hjælper ikke, at jeg drikker vand lige efter, jeg har taget en tår. Jeg kaster stadig op.

Jeg har været til mange læger, og jeg har fået foretaget en kikkertundersøgelse af maven , alt uden resultater. Jeg er desperat efter at vide, hvad dette kan skyldes, da det lægger en stor dæmper på min livskvalitet. Jeg håber I måske kan hjælpe?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Jeg kan sagtens følge dig i, at det er generende at føle sig udenfor, når andre skal til at have det lidt sjovt. Du skriver, at du førhen kunne drikke øl, vin, og stærk spiritus som whisky og vodka uden gener, men nu får du opkast, så snart noget med alkohol kommer ned i maven, og jo stærkere jo værre. Din tolerance for alkohol er således nedsat, og det kan der være flere grunde til.

Efter at være optaget fra mavesækken til blodbanen, omdanner et enzym alkohol til acetaldehyd. Det er et giftstof, som giver kvalme, opkastninger, hovedpine og rødme. Et nyt enzym sørger imidlertid hurtigt for at omdanne acetaldehyd til harmløst acetat. Man kan genetisk mangle et eller begge enzymer. I dit tilfælde må der vel nærmere være tale om en nedsat eller ophævet produktion af det sidste enzym, så du kun mærker den "giftige" virkning af at indtage alkohol.

Det kunne tyde på, at der kunne være tale om en påvirkning af leverens funktion, måske som følge af en tidligere infektion her? En kikkertundersøgelse har jo udelukket spiserørs- eller mavesækskatar som årsag. Patienter, der lider af en eller anden form for forstoppelse kan have svært ved at tåle alkohol, fordi mavesækken tømmer sig dårligt. Selv om øl, vin, og stærkere alkoholiske drikke også indeholder mange andre stoffer, der kunne tænkes at fremkalde dine symptomer, hælder jeg dog mest til, at det er nedbrydningsproduktet acetaldehyd, der giver dig generne.

Du må derfor nok se i øjnene, at du bør undgå alle former for stærk spiritus, som jo indeholder mest alkohol. Desuden undgå kulsyreholdige drikke, f.eks. champagne. Du kan endvidere gardere dig lidt mod ubehaget ved ikke at begynde at drikke på tom mave, men vente til man er godt igang med et måltid. På den måde forsinker du optagelsen af alkohol.

Venlig hilsen

Dennis Raahave

Overlæge, dr.med., speciallæge i mave-tarmsygdomme

Sidst opdateret: 20.11.2021
Annonce