Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Skal jeg vaccinerers mod japansk hjernehindebetændelse?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har et spørgsmål vedrørende japansk hjernebetændelse. Jeg er meget i tvivl om hvorvidt jeg skal få vaccinen.

Jeg skal ud at rejse til januar og er hjemme igen i april. Jeg skal til Thailand 5 uger, Indien 5 uger (nord) og Nepal 3-4 uger. Vil du anbefale mig at få vaccinen? Jeg har hørt og læst at der er flest udbrud fra Maj-Oktober.

Hvis jeg vælger ikke at få vaccinen og skulle være så uheldig at blive smittet, er der så overhovedet nogen behandling? Eller er det så nærmest en dødsdom?

Svar

Både i Nordindien og i Thailand er sæsonen for virussygdommen Japansk Hjernebetændelse (Japansk encephalitis = JE) overvejende fra maj til oktober, men ofte ind i november. Det er egentlig ikke en virus, som har mennesket som naturlig offer, men en virussygdom, som med myg overføres mellem svin og vandfugle. Ingen af disse, svin eller fugle, bliver medtaget af sygdommen. Men hvis mennesker stikkes af en JE-smittet myg, kan man få en virusinfektion, som i de fleste tilfælde bare ytrer sig som en uspecifik feber-episode. Udvikler man imidlertid symptomer på hjernebetændelse, er det meget alvorligt, og omkring ½ af patienterne enten dør eller får blivende skader på central-nervesystemet.

Risiko vurderingen for at få denne sygdom, når man rejser i de områder, hvor den findes, varierer meget, men opgives til 1 tilfælde blandt 300 000 til 3 millioner rejsende per måned- altså en meget lille risiko. Nogle steder er risikoen til stede hele året, f.eks Sydindien og Indonesien, andre steder optræder sygdommen i epidemier i den nævnte sæson om sommeren, som nu i Nordindien. Lige for tiden er der et større udbrud i den Nordindiske delstat der hedder Uttar Pradesh (ude i land-distrikterne).

På grund af den meget lille risiko anbefaler man ikke vaccination med mindre man er afsted i længere tid, d.v.s. over én måned i smitte-perioden. Rejser man i januar til april i de områder hvor sygdommen optræder sæsonbestemt, anbefaler man ikke vaccination. Retfærdigvis skal det dog siges, at det er rapporteret nogle, omend få tilfælde uden for "sæsonen". Der er kommet en ny vaccine, Ixiaro, som skal gives to gange med en måneds mellemrum. Den er desværre meget dyr, ca. 900 Dkr for et enkelt stik, altså 1800 Dkr (ca.) for fuld vaccination. De data, man har, tyder på at vaccinen giver et meget fint antistof- svar og dermed formentlig en rigtig god beskyttelse. Da der ikke kan udstedes nogen garantier for at myggene respekterer smittesæsonen, så er det i sidste ende op til en selv, om man vil have vaccinationens extra sikkerhed.

Et godt alternativ til beskyttelse, i de perioder, hvor smitterisikoen anses for meget lille, er at bruge "myggebalsam" (= jungleolie) som får myggene til at miste lysten til at stikke. I Danmark kan man købe Autan på apoteket, i Thailand og i Indien kan man købe "myggebalsam" der indeholder DEET (di-ethyl toluamid) som meget gerne må være i en koncentration på 35-50%. Begge dele er effektiv myggestiks forebyggelse.

God rejse

Sören Thybo, speciallæge i infektionsmedicin og tropesygdomme

Sidst opdateret: 30.11.-0001
Annonce