Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har fået et modermærke som voksen - kan det være modermærkekræft?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg henvender mig, eftersom jeg for omkring et halvt år siden opdagede et nyt modermærke et lidt mærkværdigt sted, nemlig mellem mine balder ca. 2 cm. over endetarmsåbningen. Det er omkring 1x1 cm, mørkebrunt og har en regelmæssig kant. Den buler en smule og er altså ikke helt flad.

Jeg er nu blevet nervøs for, om det er et usundt modermærke, eftersom det er kommet lige pludseligt, og fordi jeg jo er voksen. Jeg er ikke så glad for tanken om at skulle gå til min læge med det, så jeg ville lige høre, om det umiddelbart lyder alarmerende for jer?

På forhånd tak.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det er meget vanskeligt at sige, om det er alarmerende eller ej uden at se modermærket.

Jeg synes, du er nødt til at gå til din egen læge for at få en ordentlig vurdering. Det er helt normalt, at der kommer nye modermærker i din alder, så det er der i sig selv ikke noget alarmerende i.

Når lægen skal vurdere, om modermærker er farlige, bruger man det der hedder ABCD-kriterierne for at afklare, om der er behov for yderligere undersøgelser. Opfylder modermærket følgende fire kriterier, skal det undersøges nærmere.

  • A står for asymmetri. Er formen på modermærket er uregelmæssig?

  • B står for border, hvilket vil sige afgrænsningen mod omliggende hud. Vanligvis vil et modermærke være skarpt afgrænset uden udløbere eller uregelmæssigheder.

  • C står for color. Er pigmenteringen i modermærket ensartet i farven?

  • D står for diameter. Modermærker over 6 mm i diameter skal undersøges nærmere. Iøvrigt er det væsentligt at være opmærksom på eventuelle forandringer.

    Modermærkekræft , som jeg jo kan læse mellem linjerne, at du nok frygter, er en alvorlig diagnose, som kræver en hurtig indsats. Din egen læge kan på baggrund af hans vurdering henvise dig til yderligere undersøgelser eller eventuelt fjerne modermærket for dig.

Venlig hilsen

Morten Svenning Nielsen

Speciallæge i almen medicin

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce