Annonce

Jeg har ondt bag mit ene øje, og er begyndt at skele på det også. Hvordan kan det være?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har i 2-3 år bemærket, at mit venstre øje har irriteret mit syn. Jeg har konstant ondt bag venstre øje, men har vænnet mig til at leve med det.

Men for omkring 6 måneder siden opdagede min mor, at jeg skelede på det venstre øje, altså det samme jeg har haft ondt i. Hvis jeg for eksempel tager en kuglepen og fokuserer på den, hvorefter jeg langsomt rykker pennen tættere mod panden, så følger det højre øje med, men det venstre vil ikke rigtigt. Jeg kan også mærke, at øjet føles lidt mærkeligt.

Jeg ved ikke, om det har noget at sige, men øjenlåget på mit venstre øje hænger også lidt mere og ser altid træt ud. Derudover har jeg også en sort prik, som jeg kun ser for det venstre øje. Men mit syn er ellers rigtig godt, selvom der er bøvl med venstre øje.

Hvad kan man gøre ved det? Jeg har tit tænkt på, om det var noget med min synsnerve, og jeg har også hørt noget om, at nogle er begyndt at skele pludseligt. De skriver bare ikke noget med, at de har smerte bag eller i selve øjet.

Håber I har et svar på, hvad der kan være galt.

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Det lyder, som om du har en såkaldt ”skjult skelen ”, der ofte vil komme frem med stigende alder.

Den er hyppigst hos langsynede personer (ikke at forveksle med ”gammelmandssynet”), og af og til kan problemet afhjælpes blot ved at anskaffe sig briller til brug ved behov; typisk vil det være i læsesituationen, at brillerne vil komme bedst til sin ret. Øvelsen med kuglepen virker meget relevant, men du skal lære at gøre det rigtigt. Dette sker bedst ved hjælp af en skeleterapeut – såkaldt ortoptist, som kan findes på landets øjenafdelinger, men også hos en del praktiserende øjenlæger.

Du bør derfor konsultere en øjenlæge, og selvfølgelig gerne én, der netop har en ortoptist til rådighed. Behandlingen har normalt gode udsigter, og operation vil sjældent være påkrævet.

Man må forstå dit brev således, at dit ene øjenlåg altid har hængt en smule. Dette kan være et led i et medfødt syndrom (en karakteristisk kombination af symptomer og tegn), som det også af hensyn til behandlingen vil være godt at få sat en etikette på. Du kan eventuelt medbringe en kopi af dette svar til den første konsultation.

Med venlig hilsen

Erik Krogh,

overlæge, dr. med. i øjensygdomme

Sidst opdateret: 20.11.2027
Annonce