Annonce

OBS: Vær opmærksom på, at dette spørgsmål i brevkassen med dertilhørende svar er mere end ti år gammelt. Der kan være sket en udvikling mht. viden og behandling indenfor pågældende emne.

Jeg har voldsomme smerter ved samleje og endda ved brug af tampon. Hvad skyldes det?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg er en pige på 20 år, og jeg har været sammen med min kæreste i 2 år. Jeg har altid haft en meget stram skede, men for omkring 1½ år siden begyndte jeg decideret at få smerter ved samleje . Det har udviklet sig stille og roligt og er nu så stort et problem, at jeg og min kæreste ikke har haft sex i snart et halvt år, og ethvert forsøg på det mislykkes. Endnu værre er det, at jeg langsomt er begyndt at miste lysten til blot berøring i forhold til, at vi prøver at nyde hinanden på andre måder end ved samleje.

Jeg har fået opbygget et utroligt lavt selvværd omkring min krop. Dog har jeg ingen smerter i hverdagen, det er kun, når jeg prøver at indføre noget. Jeg kan end ikke bruge tamponer. Jeg forsøger at bruge mini-tamponer med indføringshylster og har prøvet diverse stillinger, metoder, afslapningsøvelser, glidecreme, osv. Men jeg har nu givet helt op at bruge tamponer og at have sex.

Jeg har tænkt, om det kan være vulvodyni , men jeg har ikke nogen sviende smerter på området udenfor skeden. Smerten kommer et par centimeter oppe, og det føles som om der er noget, der blokerer. Ligemeget, hvor meget jeg slapper af, "støder" jeg på noget, som gør helt vildt ondt. Det er svært at beskrive, og jeg frygter en gynækologisk undersøgelse - sidst jeg gennemførte en af disse, var hos min egen læge, som jeg har tillid til. Det tog over en halv time, og jeg var badet i sved, da det endelig lykkedes hende at få indført instrumentet.

Sidst jeg skulle undersøges, måtte lægen give op, og jeg er ikke blevet undersøget siden da. Har I nogen som helst idé om, hvad det kan være? Og hvad skal jeg dog gøre ved det?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

Din gode og grundige beskrivelse fortæller mig, at årsagen til dine problemer er, hvad man kalder vaginisme eller skedekrampe .

Det er en ufrivillig og ret så uhensigtsmæssig reaktion med sammentrækning i muskler omkring skeden i bækkenbunden. Musklerne er ganske vist under viljens herredømme. Du kan selv trække dem sammen, når det passer dig. Det gør du for eksempel, hvis du er ved at tisse i bukserne - og igen give slip, hvis og når du vil.

Men musklerne i bækkenbunden kan også trække sig sammen og blive spændte uvilkårligt, for eksempel som en reaktion på noget, du ser, hører eller føler. Det samme sker med andre muskler i kroppen. Forestil dig, at du stikker dig på fingeren. Så rykker hele armen (uvilkårligt), fordi du bliver forskrækket, eller fordi det gør ondt. Det samme kan ske med bækkenbundens muskler, hvad enten du vil eller ej. Selv den mindste ydre påvirkning, og måske til sidst bare tanken om det, kan være nok til, at dine muskler reagerer og trækker sig sammen, hvad enten du vil det eller ej. Og det blokerer solidt i den nederste del af skeden, så hverken det ene eller andet kan passere. Det er altså det, man kalder skedekrampe eller vaginisme.

Dine problemer skyldes næppe, at der er noget galt med din krop. Men det ved du sådan set godt i forvejen. Og du har jo tidligere kunnet gennemføre samleje og har brugt tamponer, selvom du beskriver din skede som stram. Grunden til, at det nu er gået helt galt, kan skyldes, at du langsomt har mistet modet, troen og lysten til sex - sikkert på grund af de efterhånden mange dårlige erfaringer og mislykkede forsøg. Men det er kun i øjeblikket og ikke nødvendigvis resten af livet.

Det er godt, at du stopper op nu og siger til dig selv, til din kæreste og nu også til mig, at der skal gøres noget ved det nu. Og det kan der!

En gynækologisk undersøgelse er jo som sådan ikke løsningen, men den kan være med til at give lægen og dig en sikkerhed for, at "alt er i orden". Men det er måske ikke lige dér, du skal begynde. Tal med din læge og spørg, om hun kender en gynækolog, som interesserer sig for vaginisme, og bed om en henvisning. Hos en sådan specialist kan du gennem samtale og øvelser genvinde troen på, at du er normalt indrettet og normalt fungerende. En øvelse kunne blandt andet være det, man kalder "autodilation", hvor man bruger tynde stave af plast eller glas. En god idé ville være at tage din kæreste med undervejs, for det er en fælles sag, et fælles projekt og fælles ansvar. Og du må regne med, at lægen taler med dig "hele vejen rundt" og ikke bare om det besværlige, stramme, ømme punkt i skeden.

De fleste mennesker har et såkaldt ømt punkt. At dit er ret så uheldigt placeret, er selvfølgelig en skam. Men jeg er sikker på, at du efterhånden vil lære at håndtere og beherske det, så du får et godt sexliv og et godt liv.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 20.12.2011
Annonce