Annonce

Jeg har fået medicin mod blærebetændelse 20 gange de sidste 2 år, men jeg har stadig symptomer. Hvad skal jeg gøre?

Spørgsmål

Kære netdoktor

Jeg har de sidste 2 år været mere eller mindre 'kronisk' ramt af blærebetændelse. Det startede umiddelbart efter jeg mødte min nuværende kæreste og blev seksuelt aktiv. Symptomerne var i starten meget voldsomme og jeg havde kraftige smerter i urinvejene både før, under og efter vandladning. Derudover havde jeg svært ved at kontrollere vandladningen, hvilket ofte førte til uønsket vandladning. Der gik ikke lang tid mellem 'anfaldene' og selv mellem anfaldende syntes jeg at have mistet 'kræften' i min blære -jeg kunne ikke længere holde mig ligeså lang tid som jeg kunne før jeg fik blærebetændelse første gang. Efter ca. et halvt års tid fortog symptomerne sig, når jeg fik disse anfald.

Til tider viste prøverne en ophobning af bakterier uden jeg havde egentlige symptomer. I al denne tid er jeg primært blevet behandlet med Nitrofurantorin og enkelte gange med Trimopan og Ampicillin.

Jeg blev efter et års tid indstillet til en ultralyds-scanning, der viste, at blæren ikke blev tømt ordentligt ved vandladning. I løbet af sommeren 2011 havde jeg ingen symptomer på blærebetændelse, men i slutningen af august vendte de så tilbage med fornyet kraft. Denne gang i ligeså voldsomt grad som i de første par tilfælde.

Jeg startede en kur og blev så testet for bakterier efter denne var afsluttet. Jeg blev dog overrasket over, at der ingen bakterier var i min urin, da jeg stadig har symptomer. Der blev dog ikke gjort videret.

Nu har jeg så endnu en gang fået meget kraftige symptomer, men igen viser podningen ingen tegn på bakterier. Jeg er blevet sat i en kur med Trimopan som ikke har haft den store effekt. Jeg har nu i løbet af de 2 år fået udskrevet medicin mod blærebetændelse ialt 20 gange og det går i høj grad ud over min hverdag. Jeg er lidt bekymret for at have symptomer uden at have bakterier i blæren og synes det er mærkeligt, at man ikke kan gøre mere. Jeg har desuden gennem en stor del af perioden drukket tranebærsaft eller spist tranebærpiller, som dog ikke har haft den store betydning. Hvad kan jeg/man gøre?

Hilsen en spørger

Svar

Kære spørger

For oversigtens skyld vil jeg lige kort resumere din historie. Du er en ung kvinde, som i 2 år har haft vekslende blærebetændelse og underlivssmerter i forbindelse med vandladning, som du har haft svært ved at kontrollere. Du har fået medicin mod blærebetændelse 20 gange! Det sidste halve år har du haft "anfald" 2 gange, uden at der er konstateret infektion. Alligevel er du behandlet med antibiotika - men altså uden effekt. Du får også tranebær saft og piller, uden at det hjælper. Du har fået at vide, at du ikke tømme blæren ordentligt - set ved ultralydsskanning Du bruger p-piller og har en fast kæreste. Symptomerne fra blæren startede efter at I lærte hinanden at kende.

Ja - det er godt nok en svær nød at knække. Og med 20 gange medicin på 2 år har du jo din faste gang hos lægen, som måske også er træt på dine vegne af det lange og besværlige forløb. Umiddelbart vil jeg sige, at det er svært at forestille sig at løsningen fremover fortsat er diverse medikamenter med mindre behandlingen er målrettet mod konstateret infektion. Eller med mindre behandlingen har til formål at forebygge tilbagevendende infektion. Men det ved din læge bedst.

Men måske er tiden inde til at tale med lægen om der kunne findes andre muligheder for undersøgelse og vurdering. Du fortæller om en ultralydsskanning og at der stod vand i blæren efter vandladning. Hvilken betydning har det? Du fik vel en fornuftig forklaring?

Måske skal du endnu en gang tale med en specialist på området, så du kan få en beroligende forklaring. En urolog eller urogynækolog for eksempel. Selv om symptomerne først viste sig efter, at du startede dit sexliv med din nuværende kæreste, så er der nok ingen sammenhæng. Jeg går ud fra, at dette også har været drøftet mellem lægen og dig. Og jeg går selvfølgelig også ud fra, at du er testet for seksuelt overførte sygdomme. Klamydia for eksempel.

Med venlig hilsen

Erik Fangel Poulsen

Speciallæge i kvindesygdomme

Sidst opdateret: 20.01.2023
Annonce